3-5 години гратисен период и 10 години срок за погасяване на 1500 лв. безлихвени кредити е всъщност подарък, няма такива продукти, казва изпълнителният директор на КРИБ

Поемането от държавата и на осигуровките, плащани от работодателите по схемата 60/40, е работещ вариант и благодаря от името на КРИБ на парламента, на правителството и на ресорните министри, че извадиха мярката над вода. Без това решение тя беше потъваща, сега ще е работеща. Така коментира промените изпълнителният директор на Конфедерацията на работодателите в България Евгений Иванов.

Направо казвам и да се знае, че бащи на успеха много ще се появят: Предложението  държавата да поеме плащането на осигуровките за 60-те процента, за да е работеща мярката, беше предложена от КРИБ преди 3 седмици, преди заседанието на тристранката. Предложихме три варианта, този беше третият и най-добрият. Както каза и г-н Искрен Веселинов ( зам.-председател на ВМРО и съпредседател на ПГ „Обединени патриоти“ – б.р.), това се дължи на КРИБ.

Сега наша грижа е да работим с членовете на конфедерацията, които имаха колебания, да кандидатстват за нея. Това е мярка, която е за тези, които все още дишат.

Колкото до новите 700 млн. лв. за ББР, това сме го коментирали, че се прави по цял свят. Българската банка за развитие не познава клиентите на банките, не тя ще дава кредити на крайния потребител, дава ресурса и гаранциите на търговските банки, което е изключително правилен и навременен ход. Оценката на твърденията, че тази мярка няма да работи я оценяваме като хейтърска. Банките познават клиентите, знаят кой е читав и може да се разплаща и може да го върне.

Безлихвените кредити от 1500 лв. за хората в неплатен отпуск и тези със свободни професии също е правилна мярка. Самото разсрочване за 3-5 години и 10-годишният срок за погасяване е всъщност подарък, няма такива продукти на банковия пазар, всички кредити са с лихвен процент и не толкова дълъг срок за погасяване. Безлихвените кредити за малкия бизнес и за хората са насърчителен пакет за тях. Но няма безплатен обяд и мисълта, че трябва да ги върнеш, ще те изведе на пазара и имаш стимул да работиш.

Удължаването на извънредното положение е правилен ход, всичко друго означава да хвърлиш в България в неизвестното, с опасност да стигне до положението в Италия и Испания. Подобни становища са организирана мярка и опит опозицията на влезе във властта през задния вход. Знаем опорните точки. Какво ще се случи, ако всички се целуват на Великден и играят хора по площадите. Всичко направено дотук ще отиде в небитието.