Сингапур обяви допълнителни разходи на стойност 5,1 милиарда сингапурски долара (3,55 милиарда долара), с които ще покрие заплати, отложени налози и еднократни плащания, за да се справи с последиците за икономиката от пандемията от коронавирус, предаде Ройтерс.

Това е безпрецедентен бюджет за извънредна ситуация, каза днес пред парламента министърът на финансите Хен Сви Кит. Само преди седмица градът държава обяви икономическа подкрепа на стойност 30 милиарда долара, подготвяйки се за най-лошата си рецесия.

Всички сингапурци ще получат еднократно по 421 долара, а някои корпоративни данъци ще бъдат временно отменени или намалени, допълва ДПА.

В петък Сингапур обяви, че ще затвори училищата и повечето работни места за месец, като част от по-стриктните мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса. Сингапур е отчел 1309 заразени и 6 починали.

Хен Сви Кит посочи, че новите мерки, представени в третия бюджет, ще увеличат общите разходи за преодоляване на последиците от коровавируса до 59,9 милиарда сингапурски долара или 12 процента от брутния вътрешен продукт (БВП). Той каза, че Сингапур ще изтегли допълнително 4 милиарда сингапурски долара от резервите си, за да финансира новите мерки, отбелязва БТА.

По думите му бюджетният дефицит за финансовата 2020 година ще нарасне до 44,3 милиарда сингапурски долара или 8,9 процента от БВП.