Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа указ, подкрепящ усвояването на ресурсите на Луната и други небесни тела с търговска цел, предаде ТАСС, цитирана от БТА. 

Според указа "американците трябва да имат право да провеждат търговски изследвания, добив и използване на ресурси в съответствие с приложимото законодателство", отбелязва ТАСС. "От юридическа и физическа гледна точка космическото пространство е уникално пространство за човешката дейност и САЩ не го смятат за всеобщо достояние. Политиката на САЩ трябва да бъде да се стимулира добивът и използването на ресурси в Космоса от страна на държавни и частни действащи лица", се казва още в документа, който отхвърля Споразумението относно дейностите, извършвани от държавите върху Луната и другите небесни тела, прието от Общото събрание на ООН през 1979 година.

ОПЕК не е искала от президента на САЩ Доналд Тръмп да обмисли дали да поиска от американските производители да ограничат добива на петрол, заяви американският държавен глава, цитиран от Ройтерс.

Президентът подчерта, че ОПЕК не е отправяла подобно предложение, но отбеляза, че добивът на петрол в САЩ вече е намалял. "Мисля, че това се случва автоматично, но досега никой не ми е задавал такъв въпрос, така че ще видим както ще се случи", добави той на пресконференция.

Очаква се на среща в четвъртък големите производителки на петрол, включително Саудитска Арабия и Русия, да се споразумеят за ограничаване на добива, но само ако САЩ се присъединят към тази инициатива, заявиха по-рано три източника на Ройтерс от ОПЕК плюс.