Германското промишлено производство вероятно рязко ще се понижи през второто тримесечие, съобщи днес институтът Ифо (ifo), след като индексът му, измерващ очакванията за развитието в този сектор, отчете най-голям спад от създаването си през 1991 година.

Индексът на Ифо се е понижил до минус 20,8 пункта през март спрямо плюс 2 пункта през февруари.

През световната финансовата криза индексът се понижи с 13,3 пункта през ноември, отбелязва институтът в съобщение до медиите, предава БТА. 

Ръководителят на проучването Клаус Волрабе посочва, че може да има известно подценяване на ситуацията, тъй като повечето отговори за проучването са получени до средата на март.

Особено песимистични са очакваният на автомобилния сектор, където индексът е спаднал от плюс 4,2 пункта до минус 36 пункта. Производителите на каучукови и пластмасови изделия също очакват голям спад, като индексът при тях бележи спад от плюс 2,9 до минус 32 пункта. В сектора на машинното инженерство индексът се е понижил от плюс 10 до минус 24 пункта.

Производителите на фармацевтични продукти също очакват спад на производството, като при тях индексът е на равнище минус 19 пункта.

Само в сектора на храните и напитките индексът е спаднал, но е останал в положителната територия. При производителите на храни индексът се е понижил от плюс 20 до плюс 3,8 пункта, а при производителите на напитки - от плюс 27 до плюс 6,4 пункта.