Британският пазар на недвижими имоти практически е замразен заради карантинните мерки, наложени от правителството и е много рано да се прогнозира дългосрочното му развитие. Такива са прогнозите на кредитната институция Halifax.

Цените на недвижимите имоти са останали стабилни през март след пет последователни месеца на растеж, сочи месечното проучване на банката. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха среден растеж от 0,1 процента след +0,2 процента през февруари. Въпреки това увеличението е достигнало 3 процента през март на годишна основа спрямо 2,8 процента през предходния месец.

Британското правителство помоли хората да избягват преместването в нови жилища, за да ограничат разпространението на коронавируса в рамките на социалната изолация, която спря осезателно икономическата активност в страната.

По-голямата част от пазарната дейност практически е спряла, каза генералният директор на Halifax Ръсел Гейли. Дейността неизбежно ще се понижи рязко през следващия месец, добави той, подчертавайки че малкият брой трансакции ще затрудни изчисляването на движението на цените. Той отбеляза, че е много рано да се предвиди дългосрочното влияние на карантината върху пазара на недвижими имоти във Великобритания.