Унижение е за български държавник да коментира позицията им, казва министърът на земеделието

Нямам коментар на позицията на търговските вериги, която е пълна с манипулации. Ние ще въведем задължения на всички оператори да предлагат местна регионална продукция и няма никакво вмешателство в сегашните им вериги на доставки. Това е минималното, което искаме да направим, за да защитим българския народ. Това каза на брифинг  след заседание на Министерския съвет министърът на земеделието Десислава Танева.  Правим опит за диалог, който е безнадежден.

"Може пенсионер с 240 лв. пенсия да я дари, а не може търговски оператор с ен на брой обекти да направи минимално усилие дребният производител да продава. За всеки български държавник е унижение да коментира", допълни тя.

На въпрос ще има ли агнешко по празниците, министърката съобщи, че една от мерките е 64 кланици да получат по 7 лв. за подкрепа, за да може агнешкото да стигне до българския потребител. Част от кланиците имали договори за доставки с големите вериги. Ако те искат да внасят, то си е тяхна работа, стана ясно от думите й.  

БАБХ е в най-интензивният си режим на проверки, агенцията прави 100% извадка на контрола на определен род храни и зеленчуци.

Събираме информация как се движат цените, трудно е да определя тенденция. При някои от магазините се наблюдава промяна на цените, те са с плюс и с минус. Танева заяви, че когато се съберат достатъчно данни, ще ги обявят, ако съзрат тенденция.

Те посочи, че другата задача е да се прибере реколтата - да оберем розовия цвят, черешите,