Малка част от британските компании успешно са получили достъп до финансовата помощ от правителството за справяне с икономическите последици от коронавируса, докато доста повече не успяват засега, сочи публикувано днес проучване, цитирано от Ройтерс.

Британските търговски камари съобщиха, че 1 процент от компаниите успешно са кандидатствали по схемата за заеми, а 8 процента посочват, че не са имали успех, предава БТА.

Други 7 процента отбелязват, че са използвали правителствени грантове за дребния бизнес, но двойно повече изтъкват, че не са успели.

Макар част от анкетата да е направена преди 2 април, когато правителството обяви, че ще разхлаби правилата, така че повече компании да могат да кандидатстват за подкрепа, данните очертават едно не особено обещаващо бъдеще за британските компании.

Фирмите, които не са успели да получат успешно достъп до правителствената помощ, посочват като причина сложността на процеса и бавната реакция.

Британският пазарен регулатор определи временни мерки днес, с които цели да помогне на компаниите да наберат бързо кеш, за да се справят с удара на коронавируса върху икономиката.

Службата за финансово поведение (FCA) посочи, че е вероятно много компании да се обърнат към капиталовите пазари за средства за възстановяването си.