Сигнали на финансиста до прокуратурата разкриват пазарни злоупотреби, има и твърдения за пране на пари

Издателят още е подсъдим заедно с Трайчо Трайков и бившия финансов министър

През 2008 г., когато ГЕРБ се очертава като лидер на политическата сцена, един все още недотам познат на широката публика човек се явява по телевизионните дебати, участва активно в писането на икономическата част от програмата на ГЕРБ. Това е Стоян Мавродиев. Вписването на името му в депутатската листа не е изненада. Изненада е, че Мавродиев не става финансов министър.

Самият той влиза за кратко в болница. Не е ясно дали причината е стресът, че един непознат за България експерт като Симеон Дянков го измества от поста финансов министър.

През 2013 г., когато Дянков вече не е министър, в интервю за австрийския в. “Дер Щантарт”

Мавродиев

признава: “Аз

бях един от

основните му

критици,

което е известно в България. Не се проведоха успешни структурни реформи в публичния сектор - няма реформа в здравеопазването, което сега е пред колапс, няма реформа в пенсионната система, в публичната администрация и т.н. Финансовият министър не беше реформатор, беше един провален министър, който сега се опитва да играе ролята на неразбрания реформатор.

Дянков е в близки отношения със собственика на “Икономедия” Иво Прокопиев, което не крие.

И пак през 2013 г. в издания на “Икономедия” Мавродиев е посочен като човек, свързан с осъдения в Италия на 20 г. затвор за наркотрафик Евелин Банев-Брендо. Но е факт, че е разпитван като свидетел по това дело.

Войната

Прокопиев -

Мавродиев

избухва с пълна

сила през лятото

на 2016 г.,

когато Мавродиев е начело на Комисията за финансов надзор. Тогава Стоян Мавродиев обяви, че е подал в прокуратурата три сигнала за тежки престъпления срещу бизнесмена Прокопиев. След международно разследване било установено, че Прокопиев и неговите партньори използвали мрежа от офшорни компании, през които са минавали милиони евро. Мавродиев очертава и нарушенията - нанесени щети на миноритарни акционери в публични компании, данъчни престъпления, пране на пари и документи с невярно съдържание.

Дни след това Мавродиев припомня и свой по-ранен сигнал пак до прокуратурата. Той е свързан с продажбата на миноритарния дял на борсата от енергоразпределителното дружество на ЕВН и е срещу бившите министри на финансите и на енергетиката Симеон Дянков и Трайчо Трайков и инвестиционния посредник “Булброкърс”, който се контролира от Иво Прокопиев.

Мавродиев обяснява, че след едногодишно разследване КФН е разкрила пазарна злоупотреба. Експертите изчисляват загубите за държавата на около 87 млн. лв. Те дошли в резултат на манипулации на борсата и българското правителство не успяло да постигне реалната пазарна цена.

По това дело, което още не е приключило, има повдигнати обвинения срещу Дянков, Трайчо Трайков и Прокопиев за нанесени щети за 27,6 млн. лв.

Отговорът на Прокопиев тогава бе, че Мавродиев осъществява системен тормоз чрез финансовия регулатор към дружествата, контролирани от бизнесмена.

Мавродиев отговаря светкавично със статистика - от 2714 наказателни постановления, издадени по време на неговия мандат, само 70 засягат визираните компании.

Освободеният: Подведоха премиера - това е лична

вендета на един бизнесмен

Опасявам се, че премиерът е бил подведен по въпроса с тази сделка и не е имал време в тази тежка ситуация да стигне до детайлите. Не е извършено нищо нередно и намирам за крайно несправедливо към целия екип, който работи честно, почтено и професионално.

Така Стоян Мавродиев коментира пред Би Ти Ви искането за неговото отстраняване от Бойко Борисов.

Мавродиев отново обвини Иво Прокопиев за атаката, като нарече това лична вендета и атака срещу банката. Издателят водел подривна дейност срещу банката и действал като терористична организация срещу правителството.

“Борисов е получил грешна информация, той милее за държавата, с удоволствие бих му обяснил цялата операция”, каза още Мавродиев.

И уточни, че по сделката се е работило отдавна, а след финализирането е получил обаждания от банки, тъй като я е спечелил в конкуренция с тях. 75 млн. лв. се дават на компанията да купи портфейл необслужвани кредити от две банки, обезпечението е с активи за над 500 млн. лв., от които 150 млн. са недвижими имоти, посочи Мавродиев. ББР щяла да спечели за 10-годишен период 35 млн. лв., които или ще останат в капитала на банката, или ще се раздадат като кредити на малки фирми.

Имало и още два положителни ефекта - прочистват се портфейлите на двете банки, парите влизат директно при тях и те могат да ги насочат към малки и средни предприятия, обясни Мавродиев. СТОЯН МАВРОДИЕВ

СТОЯН МАВРОДИЕВ