Почти всички преразглеждат договорите си

48%, или почти половината от собствениците на търговски обекти в моловете в България, са преустановили плащането на наемите и режийните си разходи. Това показва експресно проучване на консултантската компания Coliers, направено между 30 март и 1 април тази година.

В същото време почти всички собственици на големи търговски центрове, които затвориха врати, планират да предложат или вече са предложили облекчения на търговците - най-вече намаление на наемите или отлагане на плащанията за след извънредното положение.

Най-закъсали сред наемателите са тези, които имат заведения или магазини за облекла и спортни стоки, както и съдържателите на кина и други обекти за развлечения и свободно време. 51% от наемателите са пуснали служителите си в платен или неплатен отпуск. Само 3% са решили да закрият обектите си.

Подобни сигнали идват от целия свят. Във Великобритания например две от компаниите, които са най-големи собственици на молове, се оплакаха вчера, че са събрали едва 40% от дължимите им наеми. Шефката на шведската верига H&M Хелена Хелмерсон съобщи, че фирмата е затворила 4000 от общо 5-те си хиляди магазина по света.