Да обособят фермерски пазари с български производители на паркингите си предлагат търговските вериги.

Около тази идея са се обединили търговците, съобщиха от земеделското министерство, след като представители на веригите проведоха в сряда видеоконферентен разговор с министър Десислава Танева. Продукцията ще е на пазарите, докато трае извънредното положение.

Днес по инициатива на министъра на икономиката Емил Караниколов ще се проведе среща с представители на браншови организации на български производители и на търговците, съобщиха от Сдружението за модерна търговия, в което членуват големите вериги. В сряда те са разговаряли последователно със земеделския министър Десислава Танева и с Караниколов по повод проекта на земеделското министерство, което ги задължава да предоставят

50% от площите

си за местни

производители

на храни в

радиус до

200 километра

от търговския обект.

Целта на срещата е да се обсъди и намери общо и работещо решение, удовлетворяващо всички страни, което, от една страна, би осигурило допълнителна подкрепа за български производители, но, от друга, няма да застраши веригата на доставки и здравето на потребителите, което е ключов приоритет за търговските вериги, коментираха от сдружението.

Ден по-рано те заявиха, че проектът ще доведе до дефицит на стоки и до поскъпването им. Това твърдение вчера бе коментирано от Танева като “пълно с манипулации”. Големите браншови организации на производители пък приветстваха проекта.

Според търговските вериги към края на 2019 година

над 67% от

асортимента

в основните

хранителни

категории

в четири от водещите ритейлъри у нас се състои от български продукти. Този дял е най-висок при месните продукти - 76%, следван от хляба със 73%, млечните продукти с 64% и плодове и зеленчуци с 57%.

“Допълнителна полза за производителите е възможността да развият бизнеса си и да излязат на международни пазари, благодарение на партньорството си за експорт с търговските вериги. Така повече от 45 български компании успешно реализират продуктите си в чужбина”, казват търговците.

“Важно е да се има предвид, че в България оперират изключително много производители на хранителни продукти с различни географски локации, мащаб, инвестиции и съответно капацитет на производство, сертифицираност за качеството на произвежданите продукти и т.н.

Предложените към момента мерки биха оказали различен, в много случаи негативен ефект върху техния бизнес. Като национално отговорни компании членовете на СМТ винаги са готови за конструктивен диалог с институциите, в който да се намерят

работещи

решения

за подкрепа на българските производители”, гарантират търговските вериги.

Нова финансова подкрепа от 5 млн. лв. обяви в сряда земеделската министърка. Средствата ще бъдат предоставени под формата на нисколихвени заеми за

търговски

вериги, които

имат най-малко

три обекта

в една или няколко съседни административни области. Помощта, която се отпуска с решение на управителния съвет на Държавен фонд “Земеделие”, е предназначена за компенсиране на част от разходите на търговските обекти за транспорт, логистика и реализация на свежи български зеленчуци, оранжерийно производство в търговската мрежа през 2020 г.

Единичната ставка за подпомагане, предвидена за търговските обекти, е в размер на

600 лв. за

домати, 400 лв.

за краставици и

800 лв. за пипер

В калкулацията влизат част от разходите на тон, които кандидатът за помощта ще направи за привеждането на продукцията в търговски вид, тъй като след изкупуване зеленчуците трябва да бъдат сортирани и опаковани от търговците.

“Ще въведем задължения на всички оператори да предлагат местна регионална продукция и

няма никакво

вмешателство

в сегашните им

вериги на

доставки

Това е минималното, което искаме да направим, за да защитим българския народ”, каза на брифинг след заседание на Министерския съвет Десислава Танева.

По думите ѝ липса на агнешко месо по великденските празници няма да има, тъй като страната ни има достатъчно производство да задоволи националното потребление и са взети всички мерки до пазара да стигне българско прясно месо.

“Заповед на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), която е и според действащото европейско законодателство, позволява на животновъдите да колят животни във фермите в присъствие на ветеринар. Позволен е и достъп на клиенти до тези стопанства. Ние ще предоставим на МВР списък с фермите, които имат право да колят, зада могат клиентите да стигнат до тях безпрепятствено и да си купят прясно агнешко”, обясни Танева.

Тя уточни и че една от предвидените мерки е

64 кланици

да получат

по 7 лв.

на агне за

подкрепа,

за да може агнешкото да стигне до българския потребител. Част от кланиците имали договори за доставки с големите вериги. “Ако те искат да внасят, то си е тяхна работа”, каза тя.

Танева обяви, че от БАБХ правят проверки, както и 100% извадка на контрола на определен род храни и зеленчуци.

Ще бъде удължен и срокът на договорите по инвестиционната помощ в растениевъдството и животновъдството, която е пусната миналата година. Тук влизат инвестиции в растениевъдството, хладилници в животновъдството за мобилни мандри и пунктове, поясни още Танева.