Испанското правителство работи по план, който предвижда, че в предстоящия летен сезон ще има много малко чуждестранни туристи заради разпространението на новия коронавирус, съобщава мадридския вестник ABC.

Според плана този сценарий включва пълно или частично затваряне на границите на страната. В същото време властите в Испания възнамеряват да работят за развитието на вътрешния туризъм. Правителството също планира да проучи експертните препоръки за ограничаването на броя на хората, които могат да бъдат едновременно по плажовете.

Властите на страната се стремят да избегнат "втора епидемиологична вълна" от коронавируса след септември, което здравните специалисти не изключват на този етап.

В същото време кабинетът вече работи по кампания за развитие на вътрешния туризъм, при условие че се гарантира безопасността на гражданите през летните ваканции. От своя страна хотелиерският бизнес и авиокомпаниите смятат, че предстоящият сезон няма да донесе голяма печалба, предвид ограниченията на европейските правителства по отношение на въздушното движение, отбелязва "Фокус".

Освен това в туристическият сектор смятат, че търсенето на почивки до Испания ще намалее дори след премахването на ограниченията, тъй като туристи ще се замислят, преди да отидат в страна, превърнала се в едно от огнищата на пандемията в Европа.

През 2019 г. над 83,7 млн. чуждестранни туристи посетиха Испания, което беше рекорд за страната. Тази цифра е с 1,1% по-висока от броя на туристите за 2018 г. Общите разходи на чуждестранните туристи през изминалата година достигнаха 92,2 млрд. евро, което е с 2,8% повече в сравнение с 2018 г.

В Испания до този момент бяха регистрирани близо 150 хил. заразени с коронавируса, а над 14 хил. души починаха от COVID-19.