Агнешкото стигна 16,80 лв. килото 

Ако някъде случайно има вносно, ще го познаете по червения

печат, родното е със син

Заради логистични затруднения през полуотворените граници тази година великденската трапеза най-вероятно ще мине с изцяло български продукти. Но това няма да я направи по-евтина от миналогодишната, показа проверка на “24 часа”.

Цената на прясното агнешко по магазините в момента е 14-16 лв. На Женския пазар килограм агнешка плешка се продава между 14,60 и 15 лева, а агнешкото бутче – за 16 до 16,80 лв. килото. Килограм агнешка карантия, известна като “агнешки комплект”, върви средно по 6,80 лв. Цяло или половин агне се продава по 14,80 лв. за килограм. Същите са цените и по месарските магазини поне в центъра на София.

В търговските вериги засега трудно може да се открие

замразено

агнешко

Прясното, което е с български произход, върви на същите цени както на пазара – плешката е 14,50 лв. килото, а бутчето – 16 лв. Където се продава половин или цяло агне, то струва лев-два по-евтино.

Цените съвпадат с тези, които прогнозира преди седмица председателят на Националната овцевъдна асоциация Симеон Караколев. Големите вериги продават по това време на годината около 50-70 хиляди агнета, останалите отиват в месарските магазини или се продават директно от фермите.

Тази година обаче те едва ли ще имат наплив от купувачи заради ограничителните мерки за придвижване.

От друга страна, преди две седмици земеделското министерство отпусна специална помощ от 3,5 млн. лв. за кланиците, от която те могат да се възползват само в случай че не свалят цената на  кланичното месо под 5 лева килото. 

Оттам на едро става 11 лв. при месарите и така в магазините достига до 14-16 лв. Няма разлика спрямо миналогодишните цени. За да познаем дали агнешкото е българско, можем да разчитаме на ветеринарния печат. От миналата година вносното агнешко е с червен печат, а родното – със син.

Но ако някъде има вносно, то би трябвало да е в дълбоко замразен вид.

Яйцата на едро струват почти толкова, колкото и миналия Великден – тогава бяха 19-20 ст., сега са 20-21 ст. бройката. По магазините в момента най-евтините са по 25 до 29 ст., но това са само най-маломерните, които са снесени от клетъчно отглеждани кокошки.

Другите видове струват по 30-35 ст., а биояйцата - дори по 80 ст. бройката. Все пак в магазините на големите търговски вериги не липсват тук-там и големи пратки от яйца, които се продават на цяла кора.

Тя съдържа 30 бройки. Струва по 4,50, максимум 5 лева кората, т.е. цената на едно яйце е по 14 стотинки и половина, но маломерни яйца, при това кафяви, които по-трудно се боядисват. Те също са на български производители. За отбелязване е, че по магазините няма вносни яйца. 

Традиционно супермаркетите преди Великден се изпълват с козунаци, при които трудно може да се установи дали има поскъпване в сравнение с миналия Великден, защото непрекъснато се появяват нови видове.

Най-евтините козунаци в търговските вериги са около 1,50 до 2 лева за 700-грамови. Толкова струват обаче сладкишите без никакви екстри. Ако са поръсени с бадеми и натъпкани с портокалови кори, ядки и стафиди, цената им е около и над 5 лева. Докато стигнем до италианските панетони, чиято цена в зависимост от марката и големината може да стигне до 10 и дори 15 лева.

Колко ще струва тази година празничният великденски обяд на 19 април, може да се пресметне много лесно.

Великденската трапеза традиционно е семейна, т.е. очаква се най-близките да се съберат и около масата да има средно 6 души. Почваме с месото. Обикновено една средна агнешка плешка тежи около 2 килограма и половина, но това количество трудно ще стигне за шестима заради кокалите и свиването на месото при печене. Значи трябва да добавим и бутче, което тежи също толкова. Подправките и разходите за печене са пренебрежимо малки, значи само месото ще струва към 75-80 лв. 

Гарнитурата може да бъде от различни неща, най-често картофи или ориз, които заедно с продуктите за приготвянето им едва ли ще струват повече от десетина лева.

За щастие, на пазара вече излизат по-евтини зеленчуци, от които да се направи пролетна салата. Нейната стойност също не би трябвало да е повече от 15 лева за 6 души, т.е. дотук имаме разход от 100-110 лв.

Ако купим за боядисване две кори, т.е. 60 яйца, които ще сметнем по средната им цена от 20 ст., се получават 12 лева, заедно с боята стават 15 лв. Т.е. само дотук без напитки и козунак имаме 115 лв.

Ако домакинята иска да има поне два от малките козунаци, те ще ѝ струват 10-15 лв., ако ги купи готови. Ако реши да ги прави, това ще струва също толкова плюс риска, който поема. За един средно голям козунак например отиват 1 килограм брашно, 6 яйца, пакетче масло, 200 грама захар, мая, прясно мляко, ром или някакъв друг алкохол, стафиди, портокалови кори, бадеми и др., които в момента биха стрували към 10-15 лв., ако все пак държим на качеството и не се задоволяваме с какви да е продукти.

Алкохолът е въпрос на избор. На Женския пазар се продават наливни бели и червени вина от производител, които са към 3-5 лева литъра. Но бутилка проверено и изпитано вино няма как да е по-евтина от 10 лева. Същото се отнася и за твърдия алкохол, както и за безалкохолните, така че трапезата за 6 човека няма как да се полее за по-малко от 30 лева. Така тя излиза поне 160 лв. без никакви други екстри.