Швейцарските банки Ю Би Ес (UBS) и Креди Сюис (Credit Suisse) разделят дивидентите си на по два транша съгласно финансовите разпоредби, наложени в отговор на кризата с коронавируса, предаде ДПА.

За да спази правилата на Европейската централна банка и финансовите регулатори Финма (Finma) и Бафин (Bafin), Ю Би Ес ще изплати половината от дивидентите от 73 процента на акция сега, а другата половина - в по-късен момент, който ще бъде определен, след като излязат три четвърти от резултатите.

Креди Сюис ще изплати също половината от дивидентите си от 0,2776 швейцарски франка на акция сега, а другата половина - след извънредно заседание на акционерите през есента, предава БТА. 

Двете банки заявиха, че са в добро финансово състояние и изплащането на дивидентите на един транш не би било проблем.

Много европейски банкови институции напълно изоставиха плановете да изплатят дивиденти на акционерите си в опит да се подготвят за евентуален икономически спад заради бързо разпространяващия се коронавирус.

Старшите директори на Ю Би Ес ще се откажат от половината от твърдите си възнаграждения през идните шест месеца, за да допринесат за борбата с болестта и икономическите й последици. Това съобщи главният изпълнителен директор на банката Серхио Ермоти пред телевизия Блумбърг, предаде Ройтерс.

По думите му в момента е твърде трудно да се определи как ще се развие ситуацията. Ермоти допълни, че е забелязал неблагоприятни рискове за възстановяването на фондовите пазари, което се очаква от инвеститорите през идните месеци.