Миналата седмица 6,6 милиона американци са подали молби за помощи при безработица, което означава, че всеки десети е загубил работата си само за последните три седмици заради епидемията от коронавируса, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Съвкупният резултат бележи най-голямата и скоростна поредица от загуби на работни места, откакто показателят започва да се следи през 1948 година. Данните обрисуват мрачна картина за пазара на труда, който бързо се влошава със спирането на бизнес дейностите в цялата страна.

Предполага се, че вирусната епидемия е заличила близо една трета от американския брутен вътрешен продукт през текущото тримесечие. Четиресет и осем щата закриха бизнеси със стоки, които не са от първа необходимост. Ресторанти, хотели, универсални магазини и безброй дребни предприятия уволниха милиони служители.

Общо през изминалите три седмици 16,8 милиона американци са подали заявления за получаване на обезщетение при безработица. Очакват се и още съкращения на щат.

Над 20 милиона души в САЩ могат да останат без работа този месец. Равнището на безработицата би могло да удари 15 процента. Априлският доклад за заетостта ще бъде публикуван в началото на май.

Канада е отчела през март равнище на безработицата от 7,8 процента, което е с 2,2 пункта повече, отколкото през февруари и е най-голямото месечно увеличение от 1976 година. Това обяви Националният статистически институт, цитиран от Франс прес.
Канадската икономика е загубила над 1 милион работни места миналия месец, а броят на безработните е нараснал с 413 000 души главно заради временни съкращения, свързани с пандемията от коронавируса.