Ревизираните прогнози на Световната банка след обявяването на пандмемията от коронавирус сочат, че Хърватия е на път към дълбока рецесия, съобщава сръбският в. "Политика".

Банката оценява, че хърватският брутен вътрешен продукт /БВП/ тази година ще се свие с 6,2 процента, а безработицата може да надхвърли 9 процента. Световната банка очаква тази година бюджетният дефицит на Хърватия да достигне 8 процента от БВП, а държавният дълг - близо 84 процента от БВП, предава БТА.

Световната банка предвижда, че в Хърватия туризмът и износът ще пострадат тежко заради забраната за пътувания и забавянето на дейностите на главните търговски партньори, преди всичко Италия, но и другите страни от еврозоната.

Банката прогнозира, че пандемията ще затихне до средата на годината и през 2021 и 2022 г. може да се очаква постепенно възстановяване на икономиката, като предвижда за 2021 г. икономически растеж от 4,6 и бюджетен дефицит 6,4 процента в Хърватия.

За Сърбия Световната банка прогнозира свиване на БВП с 0,5 процента заради негативните ефекти на пандемята от коронавирус, което е значително по-малък спад от предвидения за Европа и за някои други страни от региона.