Сръбското правителство прие на днешното си заседание решения, с които се определя правната рамка за това кой може да използва държавна помощ от пакета икономически мерки на стойност 608,3 милиарда динара, тоест 5,1 милиарда евро, предаде Танюг.

Всички икономически субекти в частния сектор ще могат да използват средства от този пакет при условие, че от 15 март тази година до деня на влизане в сила на решението не са намалявали броя на работещите с повече от 10 на сто, предава БТА. 

Държавна помощ ще могат да ползват и предприемачи, които са регистрирали временно прекратяване на дейността си най-рано на 15 март, тоест до деня на обявяване на извънредното положение. Онези, които са регистрирали фирма след тази дата, нямат право да ползват помощ от икономическия пакет.

Тези икономически субекти, с изключение на банките и другите финансови институции, имат право да отложат плащането на данъци.

Планираните мерки предвиждат и отлагане на плащането на данъци върху заплатите и доходите до 4 януари 2021 г. Плащането на тези задължения ще започне от януари догодина на най-много 24 месечни вноски, без лихви.

Микро, малките и средните предприятия имат право на невъзвръщаеми средства от бюджета на стойност 30 000 динара /едно евро е равно на 118 динара/. Изплащането ще започне през май на три вноски - през май, юни и юли.

Чрез Фонда за развитие ще бъдат отпуснати 24 милиарда динара за одобряване на кредити при изгодни условия за финансова подкрепа за ликвидността на икономическите субекти.