Диетични храни и медицински изделия също ще могат да се получават без презаверка от личния лекар

Валидността на рецептурните книжки и протоколите, с които се отпускат лекарства за хронични заболявания, напълно или частично заплащани от касата, се удължава служебно до края на извънредното положение, както и до 2 месеца след това. Така пациентите ще си ги вземат, без да се налага да ходят при личния лекар или да минават през комисия.

Остава обаче условието медикаментите да се купуват от аптеката, от която са взети последния път. Ако лекарството не е налично там, пациентът ще трябва да отиде до лекаря за нова рецепта, за да може да го вземе от друга аптека.

Тези указания пусна НЗОК до районните каси. Първоначално срокът на облекченията бе 16 април. Освен за медикаментите новите условия сега важат и за диетичните храни и медицинските изделия, уточняват от касата.

Ако обаче в отделните отрязъци на рецептурната книжка са разписани различни по вид и/или дозировка лекарства и те вече са отпуснати, тогава срокът на действието не се удължава и пациентът ще трябва да посети лекаря си за прецезиране на терапевтичната схема.

За пациенти с хроничен хепатит С, бронхопулмонална дисплазия и хемангиом в кърмаческа и ранна детска възраст протоколите не се удължават заради спецификата на терапията.

Ако им трябва нова рецептурна книжка, хората няма да ходят за заверка до РЗИ. Личните лекари ще изпращат по мейл информация за това, а те ще уведомяват аптеките. Ако книжката пък е запълнена, пак до два месеца след приключване на извънредното положение се разрешава тя да се допълва с отрязъци от аптеката, а не да се издава нова.