Вследствие на мярката, която задължи търговските вериги да зареждат българска стока от местни производители, не само няма да доведе до повишение на цените, но дори ще ги намали. Това е така, защото се скъсява веригата на доставки, отпадат някои междинни звена, което означава че отпадат разходи. Това каза в предаването „Тази сутрин“ на Би Ти Ви Георги Гърневски, ръководител на дирекция „Закупуване на стоки“ в „Метро България“.

Той разказа, че „Метро“ още преди три години е почнала специална програма за изкупуване на родна земеделска продукция, при която си сътрудничи с местните служби по земеделие, които познават най-добре местните производители.

„Нашият досегашен опит помогна най-добре да се преодолеят недоразуменията между търговските вериги и земеделското министерство при срещата при премиера Бойко Борисов вчера“, каза Гърневски.

Според него въпреки че срокът на постановлението изтича на 31 декември 2020 г. основните му мерки вероятно ще бъдат продължени по някакъв начини и след това. Гърневски оцени високо това, че е отпаднала първоначалната идея доставките да стават в радиус от 200 километра от търговския обект. Причината е, че производството в страната е разпределено неравномерно и е по-добре да се говори за границите на административната област и на съседните области.