Без дълга пауза за изплащането на дълговете, бедните страни и тези със средни доходи ще бъдат принудени да въвеждат сурови мерки на икономии. Това ще изложи на риск здравето на жителите на тези страни и ще тласне икономиките им на ръба, добавяйки нови щети към тези от пандемията. Това написа в Туитър милиардерът Джордж Сорос.

Постът на Сорос в Туитър
Постът на Сорос в Туитър
На развиващите се пазари трябва да бъде позволено да отсрочат за поне година всичките си плащания към международните кредитори, включително частни, пояснява Джордж Сорос в статия, публикувана от "Блумбърг". В противен случай има риск от дългова криза, предупреждава милиардерът.

Развиващите се страни имат нужда от фискално пространство, за да се справят със здравните и икономическите последици от вируса, аргументира се Сорос.

Според него с лансирането на тази мярка трябва да се ангажират САЩ, Китай, Великобритания, Германия и Франция и това трябва да стане с участието на МВФ и други международни институции. Г-20 трябва да осигури лидерството, необходимо за да се лансира инициативата на пролетните срещи на МВФ и Световната банка, предлага Джордж Сорос.