Освободените квартири са най-вече от студенти и хора, останали без работа и напуснали София

Съветът към фирмите е да не прибързват с решения за свиване на площите, тъй като още не е ясно какви ще са здравните изисквания

Чувствително увеличение на обявите за даване на жилища под наем, което предшества натиск върху цените им, се наблюдава след въвеждането на извънредното положение. Това са тенденциите на пазара, които очертават брокери на недвижими имоти.

В един от най-големите портали например активните обяви за квартири под наем от всички видове в столицата никога не са били повече от 800 по едно и също време. Но в последните седмици техният брой вече е над 1000, което прави ръст от около 25%. Увеличението е в неактивен сезон за пазара - толкова много квартири се освобождават обикновено в навечерието на новата учебна година през август и септември.

Сега обаче има освободени жилища от студенти и от хора, останали без работа и напуснали София.

Този извод се потвърждава и от факта, че

в другите

градове с

големи

университети

положението

е същото – необичайно много обяви за жилища под наем има в Пловдив, Варна, Плевен, Благоевград. При това те са публикувани в последните две-три седмици.

Засега все още няма чувствителна промяна в нивата на наемите въпреки очакванията да започнат да падат. Добре обзаведено жилище от 70 квадрата в по-престижни квартали в столицата като “Изток”, “Изгрев” или “Иван Вазов” се предлага за около 400-450 евро месечно.

Но в “Младост 2” например, където преди кризата обзаведен двустаен апартамент трудно се намираше за под 750 лв., сега вече се предлага в диапазона 650-700 лв. Подобни оферти се намират и в “Дианабад” и “Студентски град”.

На имотния пазар се забелязва и трескаво преразглеждане на месечните наеми за офиси и магазини и преподписване на договори.

По данни на Cushman & Wakefield Forton през първото тримесечие на 2020 г.

обемът на

наетите офис

площи в

страната е

паднал с 22%

в сравнение със същото тримесечие на 2019 г., и то при положение э

че извънредното положение почна на 13 март. Това не се е случвало досега дори през 2009-а и 2010 г. Към днешна дата най-вероятно спадът е още по-голям.

Освобождават се много офиси, тъй като фирмите са имали възможност да организират дейността си така, че повечето служители да работят от вкъщи и предишните пространства вече не са им нужни.

Други фирми пък се местят в нови офиси, които са по-евтини. Според мениджъра за офис площите на Cushman & Wakefield Forton Станимира Пашова договори за наемане продължават да се подписват, но 40% от тях са на практика преподписвания на стари за наем, а не от нови фирми на пазара, които си търсят работни пространства.

Поради това делът на незаетите площи в офис сградите е стигнал 10%, а през цялата 2019 г. се движеше около 8%.

Фактически незаетите офиси са много повече, тъй като, колкото и да е рязък спадът на пазара, все пак през първото тримесечие на годината нови 23 900 кв. метра офиси са пуснати в експлоатация само в столицата.

Засега няма данни за рязък спад на наемите на офиси. По-луксозните клас А в центъра на София са по 15 евро на квадратен метър, а извън центъра - по 12-14 евро, колкото бяха през цялата 2019 г. Спадът на наетите офиси обаче ще оказва натиск върху цените и е твърде възможно те да почнат да намаляват.

“Аз смятам, че

наемните нива

ще бъдат

под сериозен

натиск
през цялата следваща година. Първата видима страна на този натиск ще бъде повишеният процент на незаетите площи, в това число предлагане на площи за пренаемане, както и освобождаване на част от наетите към момента офиси в съществуващи сгради.

В ситуация на неизвестност търсенето ще продължи да се задържа, за да позволи на компаниите да се адаптират към новата ситуация, както и да направят правилни прогнози за развитието си в новата среда”, посочва Пашова.

Съветът към фирмите, които се нуждаят от офиси, е да не прибързват с решения за свиване на площите, тъй като все още не е ясно какви ще са здравните изисквания. Твърде възможно е със законодателни промени да се установи минимална задължителна дистанция между служители и работници. Ако това стане факт,

на офисния

пазар ще има

още по-драстични

промени

от сегашните.
Според експертите твърде възможно е много фирми да предприемат стъпки за преместване по-близо до централите на своите изнесени центрове за услуги или развойни центрове, както и да прехвърлят част от услугите си към оператори и фирми, базирани в Европа.
Тези процеси няма да протекат бързо, но в средносрочен план може да се окажат шанс за България да привлече повече бизнес и да доведат до нов ръст на аутсорсинг компаниите. Това се отнася и за глобалните фирми, които имат офиси в Югоизточна Азия и желаят да ги изнесат оттам.

Ипотечните заеми с лихва под 3%

РУМЯНА ДЕНЧЕВА

През първия месец от въвеждането на извънредно положение заемите продължават да поевтиняват, а доходността на депозитите остава около нулата, а заради инфлацията е отрицателна. Това показва статистиката на БНБ за март.

Потребителските кредити са с годишно оскъпяване от 7,12%. Ако са договорени в евро, средният лихвен процент е още по-нисък - 4,33%.

Жилищните заеми в левове вече са с годишна лихва под 3% и тя е паднала на 2,91 на сто. За тези в евро оскъпяването е 3,48%.

Общите разходи по обслужването на заемите също намаляват. В сравнение с март 2019 г. годишният процент на разходите за потребителските в левове се понижава с 0,61 пункта до 9%, а за договорените в евро до 4,64%. При жилищните кредити в левове намалението та годишна база е с 0,35 пункта до 3,19%.

Спадът на лихвите по кредити се движи в синхрон с тези по депозитите. Намалението спрямо март 2019 г. е до 0,12% за тези в левове, а при евровите - до 0,1%.

В сравнение с март 2019 г. средният лихвен процент по депозитите, договорени за ползване след предизвестие, в левове се е повишил с 0,31 пункта до 0,38%. Средногодишната инфлация от март 2019 г. до март 2020 г. е 3,2%, поради което реалната доходност от влоговете е отрицателна.

Продават магазини

в София и за 1000 евро

на квадратен метър

Много по-драстични промени настъпват в момента у нас с търговските площи. Например магазин в София на добра локация, но извън центъра вече се продава на цена от 1000-1200 евро на кв. метър, което доскоро бе немислимо - цената щеше да е към 2000 евро.

Експресно проучване на консултантската компания Coliers например показа, че 48%, или почти половината от собствениците на търговски обекти в моловете в България, са преустановили плащането на наемите и режийните си разходи.

В същото време почти всички собственици на големи търговски центрове планират да предложат или вече са оферирали облекчения на търговците най-вече намаление на наемите или отлагане на плащанията за след извънредното положение.

Най-закъсали сред наемателите са тези, които имат заведения или магазини за облекла и спортни стоки, както и съдържателите на кина и други обекти за развлечения и свободно време. 51% от наемателите са пуснали служителите си в платен или неплатен отпуск. Само 3% са решили да закрият обектите си.

В случая с моловете нещата са улеснени от обстоятелството, че повечето договори имат плаващ компонент в стойността на наема, който зависи от оборота на търговския обект. Приблизително 80% от договорите вече включват и режийните разходи. Тоест само от това, че обектът не харчи ток и други консумативи и от това, че няма никакъв оборот, наемът би трябвало автоматично да се намали поне наполовина.

“Няма генерално решение на въпроса за наемите както у нас, така и в цяла Източна Европа. Но от разговорите, които се водят, оставам с впечатлението, че собствениците на молове ще преглътнат тези два наема, защото няма как иначе – договорите са дългосрочни, за 5 или 10 години. Проблемът по-скоро е с постоянните им разходи – за охрана, за различни системи за сигурност, за климатизация, които няма как да се избегнат. Най-вероятно, когато нещата тръгнат отново нормално, ще се направят някакви планове тези разходи да се споделят с наемателите дори ако трябва, и разсрочено във времето”, каза Иван Граматиков - мениджър за търговските площи в Cushman & Wakefield Forton.

Много общини в страната също реагираха по отношение на таксата за тротоарно право или наемите за сергиите на земеделските пазари. В София, Велико Търново, Лом, Пловдив и на още няколко места в страната общинските съвети решиха да се лишат от приходите от тези наеми за целия срок на извънредното положение, без да търсят по-късно компенсация от търговците.

Решенията бяха взети преди и по време на дебатите по постановлението за засилване на присъствието на български хранителни стоки в търговските вериги, когато и много от пазарите бяха затворени заради коронавируса. Тогава стана ясно, че заради затворените заведения за хранене много производители на сезонни плодове и зеленчуци няма къде да пласират продукцията си. 

Повечето магазини в моловете са затворени заради въведените мерки срещу коронавируса.
Повечето магазини в моловете са затворени заради въведените мерки срещу коронавируса.