През юли клиентите, които са на прогнозни сметки, ще знаят колко пари ще им връщат заради ниските цени на газа със задна дата

Тези, които са на месечен отчет, ще получат парите си веднага, след като КЕВР определи цените

Разсрочване на натрупани просрочени задължения предлага "Топлофикация" на своите клиенти. Това се прави заради  трудностите, пред които са изправени потребителите в резултат на извънредното положение, се казва в съобщение на дружеството.  

За целта е необходимо тези клиенти да се свържат с дружеството чрез дигиталните комуникационни канали www.facebook.com/www.toplo.bg, е-mail: [email protected] или чрез информационния телефон 0 700 11 111.

Според Общите условия за продажба на топлинна енергия за битови нужди от „Топлофикация София“ ЕАД, абонатите „заплащат фактурите си за потребеното количество топлинна енергия за отчетния период в 45-дневен срок след изтичане на периода, за който се отнасят“, припомнят от дружеството.  Ако сметките на клиентите са прогнозни, тоест на база на миналата година, то на клиента, който не ги плаща, не се начислява наказателна лихва и това го прави единствено столичното дружество.  Освен това от няколко години топлофикацията предлага и опция за частично плащане на месечната сметка.

През март и април клиентите на „Топлофикация София“ са използвали активно дигиталните и безкасовите начини за плащане на сметките си. След въвеждането на извънредното положение в страната на 13 март 2020 г. и с оглед спазване мерките за безопасност и сигурност, дружеството призова своите потребители да се възползват от възможностите за електронно банкиране и безкасово плащане. С цел разширяване на възможностите за обслужване и облекчение за своите клиенти, компанията разкри сметки в още две банки – ДСК и Уникредит.

От дружеството напомнят, че на 29 април приключи отоплителен сезон 2019 – 2020 г. и предстои кампанията за отчет на уредите за дялово разпределение и изготвяне на годишните изравнителни сметки. Отчетите ще се извършват по график след отмяна на извънредното положение. Клиентите ще бъдат своевременно уведомени от обслужващите ги топлинни счетоводители за графиците на отчетите.

В изпълнение на новите разпоредби, приети преди дни с промените в Закона за енергетиката, „Топлофикация София“  ще извърши преизчисление на сметките на своите клиенти в законово определените срокове и след като КЕВР определи ретроактивните цени на природния газ и на топлинната енергия за периода от 5 август 2019г. до 31 март 2020 г.

Така клиентите, които имат ежемесечен реален отчет на уредите си за дялово разпределение, ще получат сумите още с първите си месечни сметки след утвърждаването на ретроактивните цени от КЕВР. За останалите потребители, които получават прогнозни месечни сметки, сумите ще бъдат отразени в годишните изравнителни сметки и ще са видни през юли.