"Фиат Крайслер" (Fiat Chrysler Automobiles) отчете днес загуба от 1,8 милиарда долара за първото тримесечие и отмени прогнозата си за годишните резултати, тъй като автомобилопроизводителят се бори с кризата от коронавируса, ударила производството и продажбите, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Италиано-американската компания, която сключи споразумение за сливане с френската Пе Се А (PSA Group) за създаването на четвъртата по големина автомобилна компания в света, заяви, че не се отказва от споразумението въпреки създалата се "неочаквана и безпрецедентна" ситуация. Целта е сливането да бъде завършено в началото на 2021 година, предава БТА.

Нетната загуба от продължаваща дейност е 1,69 милиарда евро (1,83 милиарда долара) през първото тримесечие на годината. За същия период миналата година компанията е била на печалба от 508 милиона евро.

Пандемията имаше и продължава да има значителни последици за нашата дейност, посочи компанията в изявление.

"Фиат Крайслер" обаче отчита оперативна печалба,макар и с 95 процента по-ниска, отколкото година по-рано. Коригираната печалба преди лихви и данъци (EBIT) възлиза на 52 милиона евро.

След обявяването на резултатите акциите на "Фиат Крайслер", листвани на борсата в Милано, продължиха да поскъпват.

Заради продължаващата несигурност, свързана с пандемията, компанията оттегли прогнозата си за годишните резултати и ще я осъвремени, когато има по-ясна представа за последиците от кризата, отбелязва Ройтерс.

През февруари автомобилостроителят очакваше повишение на коригираната печалба преди лихви и данъци до над 7 милиона евро тази година.