Няма как да я пипнете от водата на плажа

Хората, които изберат въпреки пандемията да почиват това лято, трябва да са спокойни, че морето и пясъкът не носят риск от зараза, сочат гръцки учени.

При плуване в морето, както и при лежане на плажа важат същите правила, както при другите дейности на открито - трябва да се спазва социална дистанция, казват професорката по морска микробиология Адамантиа Ефстратиу и преподавателката по океанография Раня Зораки в интервю за “Практорио FM”.

На същото мнение са и техни испански колеги.

Според експертите няма как човек да пипне К-19 от морската вода. Те са убедени още, че слънчевата светлина и високите температури ще неутрализират вируса, дори да го има в пясъка. Препоръката е обаче

да има достатъчно

разстояние между

шезлонги и чадъри,

за да се избегне близък контакт със съседите.

Идеята за поставяне на плексигласови прегради между шезлонгите е опасна, особено за малките деца, твърди Зораки. Проф. Ефстратиу също е на мнение, че странните конструкции на плажа нямат нищо общо с общественото здраве.

Не така мислят обаче в курорта Санторини и призоваха туристите да се върнат. Местните хотелиери заложиха на нова мода - шезлонги с рамки от плексиглас, за да пазят гостите си. Те признават, че загражденията не им харесват, но разчитат на тях, за да спасят сезона. Работещите в туристическия сектор на острова казват, че миналата година резервациите за юни са били 70%, а сега едва 30%.

Гърция обяви и 100 млн. евро помощ в подкрепа на културата и свободните артисти. От 18 май в страната се откриват археологическите разкопки на открито, започват репетициите в театрите и снимките на филми.

От 1 юни Гърция

отваря летните кина,

а от 15 юни - музеите

Концертите на открито ще могат да се организират само с 40% от публиката. Хората от сферата на културата в Гърция, които изгубиха работата си заради К-19, от март получават по 800 евро месечно от държавата.

Междувременно от коронавирус почина бившият гръцки здравен министър от ПАСОК Димитрис Кремастинос след 44 дни боледуване на 78-годишна възраст. По професия кардиолог, той бе личен лекар на основателя на ПАСОК Андреас Папандреу, както и министър на здравеопазването и социалното осигуряване в неговото правителство в периода октомври 1993 - януари 1996 г. Кремастинос беше и депутат в гръцкия парламент 14 години. (24 часа)