Редица китайски университети обявиха орязване на средствата за изследвания и други разходи за 2020 г., заради епидемията от COVID-19 и изискването на правителството за икономии.

Дзяннанският университет в провинция Дзянсу обяви, че бюджетът му за изследвания през настоящата година ще бъде съкратен с 13,4 до 37,45 милиона юана, като финансирането на проекти за базови научни изследвания ще бъде редуцирано до 75% от първоначалните планове. Китайският селскостопански университет отложи модернизирането на учебни зали за 2 милиона юана, заедно със свиването на още 2,55 милиона разходи за обучение и групови мероприятия. Икономии планират и други висши училища като Селскостопанския университет „Хуаджун" и Китайския университет за обществена сигурност.

Китайските университети обаче не са единствените, които ще трябва да свиват разходите си в резултат на пандемията от COVID-19. В материал на вестник „Сидни Морнинг Хералд" от миналата седмица се посочва, че десетки хиляди изследователски позиции в австралийското висше образование са застрашени от съкращаване или недостатъчно финансиране. Една от главните причини за това е резкият спад на чужди студенти, които са основен източник на приходи.

Университетите в Манитоба, Канада, също са били предупредени от властите да намалят разходите си с 30 процента, за да помогнат на провинцията да се справи с пандемията, предаде телевизия CBC.