Американската корпорация "Тесла" възобнови днес работа в завода си за производство на електромобили във Фримонт, щата Калифорния, въпреки забраната на властите, наложена заради разпространението на новия коронавирус, предадоха информационните агенции, като се позоваха на собственика на "Тесла" Илон Мъск.

"Тесла" възобновява днес производство, въпреки разпорежданията на окръг Аламеда", написа Мъск в Туитър. Той посочи, че самият той се намира в завода и призова властите да арестуват само него, ако се решат на подобна стъпка, предава БТА. 

Заводът на Мъск във Фримонт преустанови дейност на 23 март съгласно разпореждане, касаещо шест окръга от залива на Сан Франциско, като целта беше да се спре разпространението на новия коронавирус.

Асошиейтед прес съобщава, че днес паркингът на завода е бил почти пълен.

Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм обяви, че той и здравните власти ще разговарят с представители на "Тесла", информира Ройтерс. Нюсъм каза, че заводът би следвало да възобнови работа следващата седмица.

В завода във Фримонт работят 10 000 души, отбелязва АП.

Преди няколко дни Илон Мъск заплаши да премести седалището на компанията и бъдещите си проекти в Тексас/Невада, заради това, че властите в окръг Аламеда му пречат да възобнови производството. Корпорация "Тесла" е подала жалба в съда, в която посочва, че ограниченията в окръг Аламеда не може да бъдат по-рестриктивни от щатските разпоредби. Мъск посочи, че на други места в страната на автомобилните производители е било разрешено да възобновят дейността си.

Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм неколкократно е заявявал, че окръзите могат да налагат по-строги мерки. Окръг Аламеда е един от шестте в залива на Сан Франциско, които първи наложиха забрана за излизане от дома в средата на март заради пандемията, припомня АП.