9% ще е ДДС за ресторанти и хотели. Утре предложението ще се оформи в отделен законопроект. Подкрепяме колегите, които го внесоха. Но ние настояваме и ДДС за книгите също да се намали с 9%.

 Това каза премиерът  Бойко Борисов в парламента пред журналисти. С него е и лидерът на НФСБ и коалиционен партньор Валери Симеонов.

В момента във всички туристически обекти цари двуличие и неравнопоставеност между хотелите и ресторантите в тях – в ресторантите ДДС е 20%, а за леглата в хотелите - 9%, което води до опити за фалшифициране. Моето лично убеждение е, че това ще доведе до осветляване и увеличаване на данъчните приходи, категоричен беше Валери Симеонов.

Борисов потвърди, че много стриктно всеки месец ще се следят приходите от ДДС и, ако те се увеличат, мярката може да стане и постоянна в края на следващата година. "Ще видим и дали като падне ДДС с 11% и цените ще паднат с толкова", каза още премиерът. Промените в закона ще се гледат в парламента утре и тогава ще стане ясно от кога точно влизат в сила. За книгите намалението на данъка ще бъде за постоянно. 

"В съседните държави -- основните ни конкуренти в туристическия бизнес, ДДС беше намалено вече. Аз считам, че това е един шанс за осветляване на бранша да започнат да плащат заплататите и осигуровките на цената, на коята са. За това не могат да проработят и мерките 60 на 40", поясни министър-председателят.

Служителите на първа линия в борбата с коронавируса - полицаи, медицински персонал, ще получат ваучери за почивка в България. Те ще бъдат използвани приоритетно в държавните почивни бази и чак след като се запълнят, в други хотели, съобщи още Валери Симеонов. Ако бъларските чартъри започнат да докарват чужди туристи, държавата ще помогне и с финансиране на база една седалка в самолета.

Борисов потвърди, че финансовият министър Владислав Горанов, както и председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова са били твърдо против намаляване на ДДС, но решението е политическо, за да се помогне на бранша.

По повод предложението на БСП да се намали ДДС и за храни и лекарства, Борисов коментира, че в момента държавата достатъчно субсидира и двата бранша - чрез дотации в сферата на земеделието за храните например. "Доколкото си спомням, БСП отмениха корпоративния данък и той стана 10%, това сме им го признали, но ако намалим и ДДС откъде ще събираме данъци при неработеща икономика - то е хубаво за хората, но няма да излезе накрая сметката", каза премиерът.