Министърът отговори чрез пресцентъра си, че няма да коментира лице със 700 млн. лв. задължения

8 часът сутринта вече е новият час, в който в държавата се случват любопитни неща - огласяват се есемеси между важни фигури, разнасят се акционерни книги. С една дума - време за изстрели в различни посоки.

Новия праймтайм осигури оперативният щаб на генерал Мутафчийски, с когото дни наред в 8 часа се събуждаха българите. В четвъртък в този час на фейсбук страницата си най-богатият доскоро българин пусна текстови съобщения, разменени с лице, записано с името Vladi Goranov. Ден преди това Васил Божков направи премиера на тази страница, предупреждавайки, че там “ще споделя без цензура истината за рекета и изнудването от страна на управляващите”. До този момент съсобственикът на “Националната лотария” и “Левски” не е ползвал какъвто и да е канал за публичност и медийни изяви.

Зрителите обаче

останаха

разочаровани,

защото очакваха

по-кървава

престрелка

Първият публикуван чат от Божков е от 24 февруари 2018 г., а вторият - от 15 януари т.г. През декември 2019 г. финансовият министър Владислав Горанов сам съобщи, че е възложил проверка на компаниите на бизнесмена заради получен сигнал, както след това се оказа, от бившия съдружник на Божков - Цветомир Найденов. Вторите есемеси са разменени дни след като спецпрокуратурата влезе в Комисията по хазарта - на 22 януари тази година.

Васил Божков
Васил Божков

Васил Божков

лично описва

кой кой е в

кореспонденцията,

за да не остават

неясноти

Според обясненията към разменените съобщения “девойката”, спомената в тях, е Мария Филипова, която оглавяваше Комисията по хазарта до 8 февруари 2018 г., а в момента е зам.-председател на Комисията за финансов надзор.

“Сашо” е Александър Георгиев , който оглавява Комисията по хазарта от 25 април 2019 г. до февруари 2020 г. От май 2017 г. до април 2019 г. Георгиев бе зам.-директор на НАП, а на 1 февруари т.г. той бе обвинен в длъжностно престъпление.

Бизнесменът публикува своята кореспонденция два дни след като пак към 8 часа в сряда прати Сашо Диков пред Министерския съвет да предаде акциите на “Левски” на премиера Бойко Борисов. Любопитен детайл е, че журналистът е бил командирован също с есемес от Божков, който Диков чинно показа пред камерите. Като доказателство, че няма друга обвързаност с човека от Дубай освен есемеса. Вероятно този вид общуване е предпочитан от Божков заради следите, които оставя, и лесно може да подкрепи твърденията си с писмени доказателства.

Преди седмица в интервю бизнесменът, срещу когото бяха повдигнати 11 обвинения, обяви, че за хазартния си бизнес общувал единствено с финансовия министър Владислав Горанов, и обеща да подаде сигнал до прокуратурата и всички институции.

Най-уличаващото в тази кореспонденция засега обаче е фактът, че лицето, за което се внушава, че е финансовият министър, има телефона на Божков. Бизнесменът се оплаква от служители, на което получава отговор, че проверката си е проверка и тя ще продължи.

Изнесените от Васил Божков скрийншотове

само

потвърждават

това, което

Горанов каза

преди седмица

- двамата са се виждали, коментира вицепремиерът Томислав Дончев. Според него е вероятно министърът и бизнесменът да са влизали в кореспонденция кога да проведат срещите.

Смущаващ е правописът на човека, на когото пише Васил Божков, но в общуването чрез телефони не е задължително да спазваш добра грамотност, а бързина.

Владислав Горанов
Владислав Горанов

Часове след появата на есемесите финансовото министерство разпространи позиция на своя министър, от която се разбира, че

Горанов няма да

коментира лице

със 700 млн. лв.

задължения

От ведомството напомнят, че министърът на финансите на брифинг в Народното събрание на 8 май е изразил своята позиция относно твърденията на Божков.

Миналата седмица Горанов обяви, че се е срещал с бизнесмена.

“Никога не съм твърдял, че не познавам г-н Божков. Срещал съм и него, и Валентин Златев, и Кирил Домусчиев - всеки успешен бизнесмен в България. Но всеки български гражданин трябва да спазва закона, а не да бяга от институциите. Независимо от опита за внушения, аз нямам претенции към г-н Божков освен за едно. През всичките години, в които се е занимавал с хазартен бизнес, той или негови служители са нарушавали Закона за хазарта, като е декларирал и внасял по-малко такси”, каза тогава Горанов.

Васил Божков очевидно не можа да изчака праймтайма в 8 часа сутринта в събота и отговори на министъра, обяснявайки бързината със “засиления медиен интерес”. Бизнесменът вини министерството в ниска правна или финансова култура, тъй като не правели разлика между данъци и такси. Запълва празнотите в тези две области с обяснения за Закона за хазарта и завършва с най-важното според него: “Аз, в лично качество, и дружествата, в които съм акционер, не дължим нито стотинка неизплатени данъци и такси на държавната хазна. Над 500 млн. лева са платените обаче.”