Въпреки това обаче не мисля, че Васил Божков ще може да си върне бизнеса, но с успех ще води дела, казва известният депутат и бивш конституционен съдия

С интерес прочетох в "24 часа" програмното изявление на уважавания от мен президент Росен Плевнелиев. То е един анализ на ситуацията в света и Европа и едно пожелание накъде да върви България, коментира в петък депутатът и бивш конституционен съдия Георги Марков.

"Това, което пропуска президентът Плевнелиев към 10-те си точки, е единайсетата. А тя е, че в България честната собственост не е защитена.

Той е голям радетел за инвестициите отвън и затова като експрезидент, но и човек с международни контакти и голям бизнесмен, трябва да постави на дневен ред въпроса, че е абсурдно Конституционен съд (КС), Велико народно събрание и Министерски съвет да признаят на царя, че е имал имоти, а сега демократични институции да твърдят, че те били на хазяйството, т.нар. интендантство, което се е занимавало с лъжиците и паниците на царя", добави още бившият конституционен съдия.

 И обяви: "Много станаха национализациите в България. Освен на царските имоти, на депупатските заплати и трудовите възнаграждения на държавни служители".

Георги Марков коментира и искането на Висшия адвокатски съвет Конституционният съд да  отмени промените в закона за хазарта, с които лотарийните игри бяха обявени за държавен монопол. 

Ето какво каза той по актуалната тема: "Със сигурност КС може би с лекота ще отмени промените в закона за хазарта, защото той не е железница или далекосъобщения, за да подлежи на монополизиране.

Аз споменах още преди месеци, че този закон има конституционен проблем и е по същество национализация под формата на монополизация и нарушава много конституционни разпоредби, които колегите от Висшия адвокатски съвет са описали. Затова излязох от пленарната зала и не участвах в гласуването.

Въпреки че промените в закона ще бъдат отменени, не мисля, че г-н Божков ще може да си върне бизнеса. Първо, защото стана ясно от решение №3 от 2020 г.  на КС  (това е решението, което казва, че ако промените в един закон бъдат обявени за притовоконституционни, то не се връщат автоматично старите текстове - б.р.), че като се отмени закона за изменение в закона за хазарта, няма да се възстанови предишната правна уредба.

Но това, което ще ползва г-н Божков от решението е, че с успех ще може да води дела за обезщетения по различни български и чуждестранни юрисдикции, затова че бизнесът му е отнет неконституционно.
Тай или иначе, парламентът ще трябва да се занимава отново със закона за хазарта и да помисли, когато приема закони, че трябва да се гледа не само тяхната целесъобразност, но и тяхната конституционносъобразност".

Цялото интервю с Георги Марков четете в броя на "24 часа" в понеделник.