Въпреки известно поскъпване на храните през април в България отново има дефлация, както беше и през март.

Цените са паднали с нови 0,6% в сравнение с март, а годишната инфлация е само 1,8%. Причината този път е рязкото поевтиняване на парното със средно 21,5% в цялата страна, както и продължаващото поевтиняване на автомобилните горива. Дизелътпрез април е с 11,4% по-евтин, отколкото през март, бензин А95 е поевтинял с 14,1%, а пропан-бутанът - с 14,4%. Това е довело до понижаване на транспортните разходи с 6,8% в сравнение с март. Разходите за жилището също намаляват - с 2,1%, а те заемат все по-голям дял от общите разходи на българите.

Храните са поскъпнали през април с 0,9% на месечна база, като списъкът с поскъпналите стоки обхваща всички групи храни, без да има отчетливо разделение дали това се дължи на сезонни плодове и зеленчуци, или на нещо друго.

Прдуктите за лична хигиена са поскъпнали с 0,5% през април най-вероятно заради коронавируса. През април е отбелязано и необичайно поскъпване на банковите такси, което се случва много рядко, като то е в рамките на 2% в сравнение с предходния месец.

През април вече имаше рязко намаление на потреблението на нови облекла и обувки, като статистиката отбелязва, че техните цени са се покачили с 6,3% на месечна база. Лекарствата и лекарските услуги са поскъпнали съответно с 0,3 и с 0,4%.