Турският министър на културата и туризма Мехмет Нури Ерсой съобщи в интервю за ТАСС, че е невъзможно да се отменят системите "ол инклузив" и "шведска маса" в Турция, но ще бъдат внесени необходимите изменения от хигиенна гледна точка и избраните ястия от шведската маса ще се раздават от готвача, предава БТА.

Министърът каза още, че Турция е създала програма "Сертификация за здравословен туризъм", която използва много подробни критерии и ще се прилага на летищата, в транспортните средства, хотелите и ресторантите. Персоналът на посещаваните от туристи места ще преминава редовна интензивна подготовка и всичко ще бъде контролирано от инспектори от международни компании. Системата ще бъде прозрачна - гостите ще могат, след като сканират QR код, да видят историята на проверките и инспекциите на хотела, където са отседнали.

Ерсой каза, че пътниците на претоварените летища в Турция ще бъдат подлагани на тест за коронавирус, ако не са тествани 72 часа преди пристигането си. Освен това на летищата, където пристигат повече туристи, са създадени диагностични центрове.

Министърът прогнозира, че туристическият поток от Русия в Турция тази година може да се свие с 40 процента заради пандемията от коронавирус, но подчерта, че в курортните райони на Анталия и Егейско море броят на заразените с коронавирус е намалял. Освен това той посочи, че турските хотели в по-голямата си част са нови и отговарят на по-високи стандарти в сравнение с европейските от същата категория.