Финансовият министър Владислав Горанов засега не присъства,

 шефката на бюджетната комисия Менда Стояновае в залата. Двамата изразиха остро несъгласие към диференцирани ставки и знаково не бяха при обсъждане на проектите в ресорната комисия

Депутатите започнаха обсъждането на промени в закона за ДДС., коитопредвиждат въвеждане на диференцирани ставки за косвения данък. Финансовият министър Владислав Горанов засега не присъства на дебатите. Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова е в залата. Двамата отсъстваха при приемането на закона във водещата бюджетна комисия. Часове преди обсъждането в комисията, от финансовото министерство изпратиха до депутатите позиция, в която предупреждават, че ако всички предложения за намаляване на косвения данък бъдат приети, загубите за хазната ще доближат 1,8 млрд. лв. Експертите на министър Горанов предупредиха, че ако се случи това, то ставката за всички останали трябва да се увеличи до 24%. Другата алтернатива за компенсиране на загубите е увеличаване на корпоративното облагане от 10 на 17-18%.

Комисията подложи на гласуване всичките 6 проекта, които са заведени в парламентарното деловодство. При гласуването, мнозинство получи проектът на Красимир Ципов от ГЕРБ, който предвижда по-нисък ДДС за ресторанти и книги. Тъй като всяка парламентарна група гласуваше „за“ проект, внесен от „нейните“ депутати, мнозинство получи единствено този вариант за промени. Останалите, които предвиждат диференцирани ставки за основни храни, лекарства, фитнес, памперси и детски стоки, не получиха достатъчен брой гласове. Не събра достатъчно гласове и предложението на Валери Симеонов за ваучери за държавни служители, които са на първа линия в борбата срещу пандемията. В решението бе записано, че между двете четения в комисия ще се върви към обединяване на проекти, без да бъде уточнено на кои. Ден след заседанието на комисията, след Коалиционен съвет, Искрен Веселинов от ОП заяви, че всички противоречия по промените са изчистени и че при обединяването на проектите, ще бъде спазена философията на закона.