Китай обяви днес леко забавяне на ръста на военните си разходи тази година, предаде Франс прес.

Все още изоставащ далеч зад този на САЩ, бюджетът на Китай за отбрана остава стабилен, с повишение от 6,6 на сто въпреки неблагоприятната икономическа обстановка, дължаща се на пандемията от новия коранавирус, отбелязва агенцията.

Военните разходи на Китай се следят от множество съседни страни, с които той има териториални спорове, предава БТА. 

Въпреки спада на бюджетните приходи армията ще похарчи тази година 1,268 милиарда юана (163 милиарда евро), показва доклад на министерството на финансите, публикуван при откриването на годишната сесия на парламента днес. Има съвсем леко забавяне на повишението на бюджета в сравнение с миналата година, когато той беше увеличен със 7,5 на сто.

"С това Пекин показва, че приоритетът му е да има стабилен военен бюджет, за да продължи модернизацията на армията си", подчертава Адам Ни, специалист по китайската армия в университета "Макуари" в Сидни.

"Такова повишаване на разходите за отбрана въпреки свиването на икономиката е знак, че Китай се плъзга към надпревара във въоръжаването", додава Рори Медкалф, експерт по въпросите на отбраната от Австралийския национален университет.

Китай твърди, че средствата ще се използват за повишаване на заплащането на военните и повече учения (изискващи боеприпаси и гориво). Ръстът на китайския военен бюджет обаче обикновено следва икономическия растеж. Той отразява и амбицията на президента Си Цзинпин за създаване на "армия от световна класа", отбелязва Франс прес.

Сега китайските въоръжени сили провеждат реорганизация за подобряване на координацията между родовете войски и повишаване на качеството на наличната техника, като за последните 12 месеца представиха нова балистична междуконтинентална ракета, подводница и ескадрен миноносец

"Като най-голямата и без съмнение най-могъща военна сила в Азия, Китай вече е заплаха за САЩ и други страни от региона по отношение на военната техника", отбелязва Джеймс Шар, експерт по китайската армия в сингапурския университет Нанян. Това обаче не означава, че той се готви да започне война, подчерта експертът, посочвайки, че китайската армия, за разлика от американската, има слабо присъствие в чужбина. Въпреки увеличението, военните разходи на Китай остават три пъти по-ниски от тези на САЩ. Освен това парите не са достатъчни, посочва Шар.