По-бързо транзитно преминаване през българска територия влиза в сила за гражданите на Румъния от днес след телефонен разговор между министрите на външните работи на двете страни в контекста на съобщението на гръцките власти, че от 15 юни Гърция ще приема румънски туристи, съобщава информационният сайт Зиаре, цитиран от БТА.

Румънските граждани, които преминават транзитно през България, ще трябва от днес да попълват само декларация, в която да посочат, че преминават транзит и ще напуснат страната възможно най-бързо. Досега процедурата предвиждаше дипломатическите или консулските мисии да изпращат уведомление до министерството на външните работи на България, което на свой ред да даде изрично разрешение за транзитно преминаване. Тази процедура водеше до забавяне, отбелязва Зиаре.

Министърът на външните работи на Румъния Богдан Ауреску е имал вчера телефонен разговор с българския си колега Екатерина Захариева, по време на който са обсъдили процедурата за транзитно преминаване през българска територия. Румънският първи дипломат е отправил молба към българските власти да улеснят трафика чрез намаляване на времето за чакане на граничните пунктове, информира румънското МВнР.

Снощи българските власти са одобрили нов регламент със заповед на министъра на здравеопазването, който улеснява процедурата. Така от днес румънските граждани, които искат да преминат транзитно българска територия, ще трябва само да попълнят на границата декларация на собствена отговорност, че целта на пътуването им е само транзит и че гарантират бързо напускане на българска територия.

Министър Ауреску изпраща изключителни благодарности на българския си колега за проявените бързина и разбиране спрямо искането на румънската страна, посочва румънското МВнР.

Зиаре припомня, че Гърция обяви списък от 19 държави, чиито граждани ще бъдат допускани в страната с цел туризъм от 15 юни. Румъния и България фигурират в списъка.