Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ е започнала секторен анализ на топлофикационните дружества и топлинните счетоводители. Това се разбира от решение на КЗК от 14 май, което е качено тази седмица на сайта на антимонополния орган.

В решението се посочва, че КЗК е образувала производство за извършване на секторен анализ на конкурентната среда на пазарите на производство, пренос и доставка на топлинна енергия за битови и небитови нужди, както и на свързаните с тях пазар на услугата дялово разпределение и пазар на уреди за дялово разпределение, на територията на страната.

Комисията периодично извършва наблюдение върху различни пазари и техните

участници с цел проучване на условията на конкуренция, припомнят от антимонополния орган. С оглед степента на социална и икономическа значимост на енергийните сектори, в частност топлоснабдяването, както и съобразявайки, че енергийните дружества осъществяват дейност в обществен интерес, КЗК следи за съответствието на тяхното поведение, както и на поведението на лицата, опериращи на вертикално свързаните пазари, с правилата и целите на ЗЗК, допълват от комисията.

В разглежданите от Комисията производства предмет на анализ са били множество аспекти на топлоснабдяването и свързаните с него дейности, както и съответствието на действалата за периода на всяко производство нормативна уредба с правилата на конкуренция. В сферата на антитръста Комисията нееднократно е санкционирала топлофикационните дружества за извършени от тях експлоатативни злоупотреби с господстващо положение, припомнят от КЗК.

От събраната до момента информация, КЗК не може да достигне до категорични изводи за влиянието на пазарните сили върху поведението на участващите в сектора централно топлоснабдяване предприятия и съответните ефекти върху конкуренцията. Заради това счита, че следва да бъдат събрани по-детайлни данни, които да бъдат анализирани в производство по чл. 27 от ЗЗК. По този начин ще бъде извършено по-задълбочено проучване на конкурентната среда при осъществяване на дейностите в сектор топлоснабдяване в съответните пазари и подпазари, пише още в решението на КЗК.