Масовият бензин се продава за 1,49-1,57 лв., дизелът е с 2-3 ст. по-скъп

Цените на горивата паднаха чувствително преди засиления трафик за трите почивни дни покрай 24 май, показа проверка на “24 часа”.

Масовият бензин А- 95 вече се продава между 1,45 и 1,57 лева, дизелът е с 2-3 ст. по-скъп. Такива цени могат да се видят вече и в големите вериги. Така на практика те свиват разликата с малките до 10-15 ст. на литър, а доскоро тя бе 30-40 ст.

Толкова евтини горивата не са били от повече от 10 г. Подобни цени е имало за последно през януари 2009 г. Спадът им започна през март, когато се сринаха котировкитне на петрола с 47%. През април се стигна и да ниво от 26 долара за барел. През този месец обаче има покачване с близо 10 долара. Причините е намалелият добив и свиването на запасите. В САЩ например те са намалели с 5 млн. барела през миналата седмица.

Поскъпването на петрола обаче засега не води до повишение на горивата у нас.

В петък от Българската петролна и газова асоциация пък заявиха, че са готови по всяко време да съдействат на Комисията за защита на конкуренцията да изрърши проверка. Регулаторът я стартира в рамките на производство дали има нерегламентирано съгласуване на цени между компаниите в България.

Проверяват се “Лукойл Нефтохим Бургас”, “Лукойл България”, “Сакса”, “Инса Ойл”, “Ромпетрол България”, “Еко България”, “Шел България”, “ОМВ България”, “НИС Петрол”, “Петрол”, “Трейднет Варна” и Българската петролна и газова асоциация.

На 20 май КЗК е направила внезапна проверка на място в офиса на асоциацията, съобщиха от регулатора. Действията били със съдействието на служители на МВР след получено съдебно разрешение. При посещението обаче е установено, че офисът на асоциацията е заключен.

Опитите на проверяващия екип да се свърже с представители на асоциацията на публикувания в интернет телефонен номер били безуспешни. Офисът на асоциацията е бил запечатан, а проверката ще e след осигуряване на достъп до помещенията.

Комисията напомня, че ако целостта на печатите бъде нарушена, ще бъде наложена глоба от 1% от общия оборот за предходната финансова година на сдружението на предприятията. Същата санкция важи и за възпрепятстване на проверка.

Активизирането на регулатора идва само няколко дни след като Министерският съвет прие създаването на държавна компания, която да изгради верига от бензиностанции и да направи собствени данъчни складове. Според правителството целта на държавните бензиностанции, които ще се 100 на брой, е да осигурят евтини горива.