От 1 юни Гърция сваля цените в транспорта. Мярката ще е валидна 5 месеца през лятото и туристическия сезон.

Падането на цените на билетите се дължи на намаления ДДС от 24 на 13%, което значи по-евтини билети за влакове, самолети, фериботи, градски и междуградски автобуси, съобщи БНР. Например за самолетен билет Атина - Крит и обратно, който преди струваше 123 евро, новата цена е 112 евро. Фериботният билет за Крит от 54 евро пада на 48 евро. Билетът за градския транспорт от 1,40 евро става 1,20. Няма да се увеличават и магистралните толтакси.

Въпреки ранното отваряне на плажовете и хотелите и мерките, взети от правителството за насърчаване на туризма, гръцките туроператори очакват 70% спад в сектора. Миналата година страната е била посетена от 34 млн. души, а през тази се очакват не повече от 7-8 млн. Гърция е сред европейските страни с най-добри показатели в овладяването на пандемията - за последните 24 часа са докладвани само 3-ма заразени.

В Румъния пък започна безплатно тестване за коронавирус в столицата Букурещ, пише в. “Гъндул”. Ще бъдат проверени 11 000 столичани, а желаещите могат да се записват на специално създадена онлайн платформа. Парите за тестовете ще бъдат директно превеждани от кметството на държавните и частните лаборатории, които участват в проекта. Безплатни защитни маски пък ще бъдат предоставени на 2,3 млн. румънци от уязвими социални групи.

От петък Сърбия отвори границите си и в страната ще може да се влиза без тест и 14-дневна карантина. На всички лица, които влизат, ще връчват предупреждения, че на нейна територия вирусът още циркулира, и ще се дават препоръки за предпазване.