Това е ключова антикризисна мярка и за цялото общество, и за икономиката, се казва в подписката

Петиция към парламента за намаляване на ДДС за периодични издания като вестници и списания публикува от името на издатели Стефан Тамбуев - син на журналиста Георги Тамбуев и сам издател на списания. Петицията е подкрепена и от “24 часа”.

Георги Тамбуев е легендарно име в българската журналистика. Преди 10 ноември 1989 година публикува статията “Корупция, облечена с власт”, в която прави разкрития за районния прокурор на Етрополе. Тази статия вбесява Тодор Живков, който нарежда Тамбуев да бъде изключен от БКП и уволнен. Самият Стефан Тамбуев е активист за насърчаване на донорството. Ето какво пише в петицията му:

“В контекста на внесените законопроекти за намаляване на данък добавена стойност за хотели, ресторанти и книги се обръщаме към вас с настоятелен призив в крайното решение за намалението да бъде включен и периодичният печат в България – всекидневници, седмичници, списания. Това е от стратегическа важност за бъдещето не само на медийния сектор, а е антикризисна мярка и за обществените отношения, и за цялата икономика. Ефектът от нея многократно надхвърля няколкото милиона лева на година данъчни постъпления повече в бюджета, ако сегашната ставка от 20% се запази. Качествената информация е духовна храна, а в момента повече от всякога е стока от първа необходимост. И потреблението ѝ трябва да бъде стимулирано чрез намаляване на ставката на ДДС.” Припомня се на депутатите, че в много от държавите от ЕС данъкът за вестници и списания е с по-ниска ставка, а заради кризата, предизвикана от коронавируса, печатните медии бяха и директно подпомогнати от правителствата.

Искането на издателите е намалението на ДДС за периодични издания да влезе в законовите промени, които се обсъждат в момента за намаляване на дънъка на 9% за ресторанти, хотели и книги.

“При обсъжданията на първо четене в парламента бях приятно изненадан от възторжената подкрепа на всички политически сили за намаляването на ДДС на книгите. В дебатите бе споменат и периодичният печат, защото все още вестниците са основната медия”, обясни мотивите си инициаторът на петицията Стефан Тамбуев.

Проблем за печатните издания е и начинът на плащане на ДДС, обясни той. Данъкът се дължи от момента, в който разпространителят вземе изданията и издаде фактура, тоест преди при издателя да са постъпили пари, разказа Тамбуев.

“Смъкването на ДДС за печатните издания е належащо”, категоричен е и управителят на ИК “Марица” Янко Янев. Той обаче няма големи очаквания, че това може да стане.

“Тези неща са национална политика и не се раждат от мнението на издатели и ресторантьори. 24 май е подходящ ден за тази тема. Естествено, че е добре да се смъкне данъкът добавена стойност.

В това трудно време едва оцеляваме

Никакви помощи от държавата не сме получили в тази криза, която жестоко удари печатните издания”, каза Янев. Според него е редно и за вестниците ДДС-то да бъде намалено на 9%, както за книгите.

“Положението е катастрофално. Който оцелее - оцелее”, коментира още управителят на ИК “Марица”.

“Освен че трябва да се намали ДДС за вестниците и списанията, което е задължително, трябва да се търсят и всякакви други начини за подпомагането им. Всички ние работим на загуба, за да има хартиено издание, затова почти всички са се ориентирали към електронното. Смятам обаче, че хартиеното издание трябва да се запази. Както във Франция държавата подпомага разпространението на печата, така и у нас тя може да поеме голяма част от разпространението и от себестойността на изданията, за да стигат те до най-различни социални слоеве. Колкото и да си мислим, че онлайн изданията покриват всички групи читатели, все остава една група хора - по-възрастни, които не са за пренебрегване и имат правото да бъдат информирани. За тях именно трябва да се преборим, тъй като те са и най-бедните. Ако имат един вестник - “Нов живот” или “24 часа” примерно, ще го дадат на сума ти хора в махалата да го прочетат. Освен това, ако има начин да се подпомогне издаването на хартиените издания, това ще даде възможност в най-отдалечените кътчета на страната хората също да имат правото да бъдат информирани. В цели региони не се получават никакви вестници. В Ивайловград например, който е община, вестници идват най-много два или три пъти седмично, не всеки ден. Така че отвсякъде каквото може да се направи ще бъде от полза за читателите”, коментира Иван Бунков, член на УС на Българската асоциация на регионалните медии (БАРМ) и издател на в. “Нов живот”, Кърджали.

Политиците обаче засега не бързат с подкрепата си за исканията на издателите на вестници и списания, показа проверка на “24 часа”. В ГЕРБ, която внесе предложението за намаление на ДДС за ресторанти, хотели и книги, все още темата не била обсъждана в парламентарната група, каза шефката на депутатите от партията Даниела Дариткова.

“Този въпрос не е коментиран в групата ни и решение по него нямаме, но мога да кажа личното си мнение. А то е, че вестниците също трябва да получат глътка въздух. Ако искаме независима журналистика

и говорим за лоша медийна среда, трябва да им осигурим тази глътка въздух. В противен случай ще оставим журналистиката в лапите на анонимните сайтове”, коментира говорителят на депутатите от БСП Александър Симов.

“В Европа има системен подход за диференцирането на данъци, включително за вестници и издатели. У нас се прави на парче. Затова ние, от БСП, настояваме за сваляне на ДДС на някои храни. Бихме подкрепили и за книги, вестници и списания - става дума за демокрация и свобода на словото, това е нещо, което се прави в целия свят”, коментира и депутатът от социалистите Румен Гечев, но отново с уговорката, че изказва лично мнение и парламентарната група още не е обсъдила темата. ДПС и “Воля” също не са обсъждали темата, но партията на Веселин Марешки трябвало да излезе с позиция на групата си.

На първо четене депутатите приеха да се намали ДДС за всякакъв вид книги, дори електронни и детски книжки за оцветяване. Така от 6 законопроекта за намаляване на ставка, само този на ГЕРБ бе подкрепен. За момента се предвижда помощната мярка да започне от 1 юли и да остане в сила до края на 2021 г.

Рашидов готов да внесе предложение, но след обстойно обсъждане

Вестниците и списанията спадат към “културната храна” и също като книгите трябва да получат по-нисък ДДС. Това е личната позиция на председателя на комисията по култура и медии Вежди Рашидов. “На 100% аз лично подкрепям тази идея да се намали ДДС на вестници и списания”, каза той за “24 часа” и заяви, че ще обсъди темата с депутатите от културната комисия.

“Трябва първо да обсъдим идеята с членовете на комисията. Аз съм председател, но не съм самосиндикален човек. Не е редно да внеса това предложение, преди да бъде обсъдено. Възможно е идеята да стигне до гласуване между първо и второ четене”, смята председателят на културната комисия. Нужно е единствено медиите да дадат сигнал за такова желание пред НС. “Вие медиите трябва да ни помогнете, като по най-бързия начин покажете искането си по официален начин, за да може да реагираме”, добави Рашидов.

Борисов: Пипането на данъци е грешка, но мога да я поема

“Не трябваше да пипаме ДДС нито в една сфера освен за книгите. Но ще направим това до края на 2021 г. Ако се окажат прави ресторантьорите, истински се надявам, тогава аз ще му се надсмивам (бел. ред. - на финансовия министър Владислав Горанов), ако не - ще върнем ставката.”

Това коментира в неделя премиерът Бойко Борисов, след като миналата седмица парламентът одобри на първо четене намаляване на ДДС на 9% за ресторанти, хотели и книги по предложение на ГЕРБ и ВМРО.

“Горанов е много уважаван от мен специалист и аз самият съм убеден, че пипането на ДДС, на данъците, на приходите е абсолютна грешка. Нямам колебания в това. Когато Менда Стоянова, Горанов ми казаха, че това е грешка, аз им казах “Да. Аз мога да поема тази политическа грешка”, разказа Борисов. Той увери, че между него и финансовия министър нямало напрежение.

“Браншовата организация на ресторантьорите твърди, че повече приходи ще има в хазната, след като и осигурителният праг се вдигне. Аз им казах - на базата на тези пари мога да поема политическия риск за едно неправилно решение, но по молба на един огромен бранш с близо 300 хил. служители.” Единственото, което съм чувал от Горанов, е “Не ме карай да съм усмихнат и да казвам, че се радвам за твоето решение”, допълни Борисов.

Рискът от промяната е, че всеки бранш вече може да си поиска, обясни пък финансовият министър Владислав Горанов.

“Коментарът ми към премиера беше: “Защо искаш да се откажеш от правата си да имаш по-голям бюджет и да определяш политиките”. Рисковете за нас ще са все повече дебати в останалите сектори за намаляване на ставката, а най-големият риск е, че ако загубим голяма част от ДДС, неминуемо ще трябва да опрем до други елементи на облагане - до преките данъци, което да ни доведе до цялостно преразглеждане на данъчната система”, каза още Горанов. Той подчерта, че само ДПС подкрепя данъчната политика на ГЕРБ.