В пандемията от COVID-19 потреблението у нас се свива, като само при покупките на храна има ръст. Повечето хора са намалили броя на пазаруванията, но купуват повече наведнъж, но по списък.

Това показва изследване на All Channels Group и Blue Point за навиците и поведението на потребителите.

Консумацията на снаксове, чипсове, шоколадови и захарни изделия е спаднала. Пестят се разходи и от цигари, като пушенето е намалено предимно от хора, родени между 1946-а и 1964 г. Поведението на поколението Z (между 1996-а и 2009 г.) е най-противоречиво – една част от тях са намалили пушенето, но друга е започнала да купува повече цигари. Противно на очакванията

българинът не е

започнал да

пие повече,

въпреки че прекарва по-дълго време у дома. Дори има спад в продажбите - основнo на високоалкохолни напитки като ракия, уиски и водка, които са и по-скъпи от бирата и виното. Тук отново основно най-младите са започнали да си купуват повече алкохол, докато около 40% от по-възрастните са го намалили.

Макар компаниите за доставки на храна у нас да отчитат ръст в дейността, заявките за ястия за вкъщи намаляват с 30 пункта. Отрицателната тенденция се наблюдава не само у нас, но и по света. Което означава,че хората са започнали да готвят повече, докато работят вкъщи.

Най-голям спад има в покупките на дрехи и обувки. Родените преди 1964 г. изобщо не са купували такива стоки. Спадът при потреблението на козметика и продукти за лична хигиена е по-малък, има обаче и отлив от покупката на книги, вестници и списания. Интересно е обаче, че най-младите са започнали най-интензивно да си купуват нещо за четене.

Заради ограниченията и работата вкъщи онлайн пазаруването добива популярност. Дори има и хора, които за първи път са поръчали нещо по интернет. При други се увеличават продуктите, които се купуват онлайн.

Храна, книги, козметика, обувки и дрехи са стоките, които най-често са се купували онлайн. С 10,3% са се увеличили хората, поръчващи храна, при другите продукти ръстът е между 7,1 и 8,3%. Със 7,1 на сто са повече и хората, купуващи лекарства и продукти за лична хигиена. При домашните потреби и техниката ръстът е средно около 5%, 3 на сто от хората са започнали да пазаруват онлайн мебели и спортни стоки. Родените между 1980 и 2009 г.

поръчват

най-вече храна,

дрехи и

козметика

Родените преди 1964-а година - основно книги и продукти за лична хигиена.

15% са започнали да използват куриерски услуги, а 14 на сто - онлайн банкиране. 11% са се записали на онлайн курсове за нови знания, а почти 9% са започнали спортни програми по интернет. Онлайн застраховките и консултациите с лекар все още са непопулярни. По-възрастните активно използват главно куриерски услуги, онлайн и мобилно банкиране. Подобно е положението и при поколението Х (родените между 1965 и 1979 г.), но те са заложили повече на онлайн курсовете за обучения.

Освен да пазаруват онлайн, българите са

прекарвали доста

време вкъщи и

в гледане на

комедийни

шоута

Според изследването това е най-често срещаната форма на забавление у дома – за 30% от запитаните, като очаквано най-много от тях са от по-младите поколения. Родените преди 1964 г. са се разнообразявали чрез виртуално посещение на забележителности, гледане на концерти в различни платформи и онлайн разглеждане на галерии и музеи.

Но тези дейности са много популярни при всички възрастови групи и са следващите най-предпочитани забавления съответно с 24,5, 28,4 и 23,7%. 30,7 на сто от поколението X са “отишли” онлайн на дискотека, а 21,3% от по-възластните са гледали по интернет театрални постановки. По-непопулярни дейности са гледане на оперни спектакли и на куклен театър.

Средно по 254

минути на ден

сме седяли пред

компютъра,

а на телефона – по 142 минути.

Проучването изследва и нагласата на хората спрямо други дейности освен пазаруването. Така например 9,8% от планиралите почивка в страната са заявили, че категорично няма да променят намеренията си, докато 33,1 на сто ще търсят начин да я осъществят. 19% са се отказали да почиват в България, докато останалите 38,2% изобщо не са имали такива намерения. И тук обаче има разлики при различните поколения. Най-големият процент от убедените, че ще почиват у нас, са от поколението Х – 12,7%. Най-малък е делът при родените преди 1964-а (5,3%), но най-много от тях и изобщо не са планирали такава отпуска (46%). В същото време 5,8 на сто от запитаните държат на плановете си да пътуват в чужбина, докато 16,2% са се отказали. 61,6 обаче изобщо не са имали такива намерения.

9,1% от хората ще закупят ново обзавеждане въпреки кризата, а отказалите се са 11,7%. 61,1 на сто не са планирали такава дейност. Желаещите да направят освежителен ремонт на жилището си обаче са повече – 10,1% ще го осъществят на всяка цена, а 26,6 на сто ще потърсят начин за това. 15,7% са отложили ремонта.

10 на сто ще закупят малки електроуреди като кафемашина, микровълнова или прахосмукачка, като също толкова хора ще се въздържат от покупката им. Придобиването на ново мобилно устройство не се оказва голям приоритет в коронакризата, като само 6,2 на сто са се решили на тази стъпка, а отказалите се са 10%.

Още по-малко са

хората, които

биха си взели

нов автомобил,

като 85% изобщо не са планирали такава покупка. Само 2% запазват плановете си за ново превозно средство, докато 7 на сто се колебаят.

Най-голямо желание имат поколението Z и милениалите (родените между 1980 и 1995 г.). Макар и покупката на ново жилище да е по-голяма от тази на автомобил, в тази категория има повече желаещи - 8,4 на сто ще го направят със сигурност, а 7,6% ще търсят начин. Това са отнася най-вече за родените след 1996 г.