Тази вечер в 23,33 часа българско време се очаква светът да види как за пръв път в историята частна компания извежда хора в Космоса. Двама астронавти на НАСА трябва да излетят с кораб на SpaceX на милиардера Илън Мъск към Международната космическа станция (МКС).

До последно екипите във Флорида ще следят атмосферните условия, защото те може да отложат старта на мисията.

Ако мисията протече успешно, това ще е е първото изпращане на американски астронавти до МКС от американска земя, откакто бе закрита програмата за космически совалки през 2011 г. Оттогава насам US астронавтите ползваха руски "превоз" до космическата станция в орбита.

Правят се паралели с мисията Аполо-Съюз от 1975 г. Ще е нещо като микс от Стар Трек и Аполо 11, пише Forbes.com.

500 тонната ракета на SpaceX Falcon 9 с капсулата Crew Dragon на върха й, трябва да излети от същото място, откъдето започна легендарната "Аполо 11" до Луната - историческия Комплекс 39A на Космическия център Кенеди в Кейп Канаверъл, Флорида.

Двамата астронавти са 49-годишният Боб Бенкен и 53-годишният Дъг Хърли.

Falcon 9 е ракета от две части. След излитането първият й сегмент се отделя и се приземява. Вторият, по-горен сегмент отвежда капсулата Dragon в орбита.

Ракетата трябва да излети в 23,33 часа българско време, за да "хване" МКС, която преминава с около 27 000 км/ч в орбита. Falcon 9 е с мощността на 5747 самолета.

19 часа след като влезе в орбита, Драконът на SpaceX трябва да се скачи с Международната космическа станция.

SpaceX е компания, тръгнала като стартъп през 2002 г. Създадена е от Илън Мъск, който е шеф и на компанията, произвеждаща автомобилите Тесла. Както е известно, той е обладан от амбицията за пътуване до Марс. Полетът, насрочен за довечера, се определя като основа за развитие на космически туризъм. Така изглежда предишно изстрелване на ракетата

Така изглежда предишно изстрелване на ракетата

Би Би Си пише, че успех на SpaceX и НАСА би бил нов етап в пътуванията на човека в Космоса, защото отваря вратата компании да продават "такси"-транспорт натам на правителства или всеки, който иска да купи услугата.

НАСА даде 3,1 милиарда долара на SpaceX и 4,5 милиарда долара на Boeing за разработване на космически капсули. Капсулата на Boeing CST-100 Starliner обаче не се очаква да изпрати първия екип в космоса до 2021 г. Подготовка на Falcon 9 СНИМКА: РОЙТЕРС

Подготовка на Falcon 9 СНИМКА: РОЙТЕРС
Комплексът на НАСА
Комплексът на НАСА
Боб Бенкен СНИМКА: НАСА
Боб Бенкен СНИМКА: НАСА

Дъг Хърли СНИМКА: НАСА
Дъг Хърли СНИМКА: НАСА