57,6% от фирмите в България са отчели намаление на приходите от продажби на стоки и услуги през април в сравнение с март. За 32,1% от тях не е имало промяна в приходите и само 9,2% са отчели увеличение. Това гласят данни от специална анкета на НСИ, направена сред 3770 фирми.

Трябва да се има предвид обаче, че въпросът е бил дали отчитат намаление на приходите в сравнение с март. Тогава НСИ направи същата анкета и 53,5% от анкетираните отчетоха спад на приходите през март в сравнение с февруари.

Най-голям спад на приходите през април отчитат в сектора на културата, спорта и развлеченията - 67,9% от фирмите в него имат намалели в сравнение с март приходи. Строителството и търговията с недвижими имоти се справят сравнително добре - съответно 43,2 и 42,1% от фирмите в тези сектори се оплакват от намалели приходи. Те обаче бяха ударени много сериозно през март.

През април като цяло бизнесът чувства малко по-голям оптимизъм по отношение на запазването на дейността на фирмите в сравнение с предния месец. През март 73% от мениджърите са предвиждали да могат да запазят персонала си непроменен, докато през април така смятат 80% от тях. Преди месец 25% от фирмите са се готвели да правят съкращения, докато сега това възнамеряват да направят само 17% от тях.