Германският водещ икономически институт Ifo ("Ифо") заяви в четвъртък, че очаква БВП на страната да се свие с 6,6% тази година заради коронавирусната криза, след което да последва растеж от 10,2% през 2021 г., предава БНР.

Според последната оценка на водещия институт бизнесът очаква да се върне към нормалните си оперативни нива в рамките на осем до девет месеца, след като се оказа до голям степен затворен през второто тримесечие с оглед на въведените строги мерки, целящи да ограничат разпространението на Covid-19.

При този осреднен сценарий Ifo очаква свиване на германската икономика с цели 12,4% през периода април - юни, преди обаче да се възстанови до средата на следващата година. "Едва тогава (през 2021 г.) производството на стоки и услуги ще се върне към нивото, което би достигнало без коронавирусната криза", отбеляза Тимо Волмерсхаузер - ръководител на икономическото прогнозиране в института Ifo.

Прогнозата обаче зависи до голяма степен от това колко бързо бизнес ситуацията ще се върне към нормалността, допълни той.

В най-добрият случай компаниите посочват, че това може да отнеме средно едва пет месеца. При такъв по-кратък период на възстановяване на нормалния бизнес, БВП на Германия ще се свие само с 3,9% през тази година, след което се очаква ръст от 7,4% през следващата година.

В най-лошия случай обаче, при среден период на нормализиране на немския бизнес от 16 месеца, икономиката на страната ще се свие с 9,3% през тази година и ще нарасне с 9,5% през следващата, като икономическо възстановяване ще продължи и през 2022 година.

И трите сценария на института Ifo са базирани на бизнес нагласите, на данни за производството, оборота и външната търговия, както и на постепенното разхлабване на карантинните ограничения, започнало от края на април.

Някои икономически сектори обаче бяха по-силно засегнатите от коронавирусната криза и при тях ще има по-продължително и по-болезнено възстановяване, като по-конкретно авиационният сектор очаква нормализацията да отнеме поне 16 месеца. По-дълъг период на възстановяване очакват и хотелиерският и туристическият бизнеси, както и производство на автомобили.

Новата прогноза на Ifo института не е подготвена въз основа на предположение, че коронавирусът ще бъде победен през следващите месеци, а че неговото разпространение може да бъде ограничено и да се избегне втора вълна от инфекция. Освен това прогнозата изключва вълна от фалити, която може да доведе до изкривявания във финансовата система и да изисква пренастройване на глобалните вериги на стойност.