Според ООН близо 5 милиарда души ще живеят в градовете през 2030 година, което ще е предизвикателство спрямо елиминирането на вредните емисии.

Италианското студио Luca Curci Architects предлага концепция за вертикален град, в който 300-метрова кула ще е основната жилищна сграда. Градът на бъдещето ще се нарича The Link и трябва да събере 200 000 души.

Те ще имат на разположение максимални удобства за живеене, работа и за свободното време, като в същото време ще разчитат изцяло на възобновяема енергия. 1200-метровият небостъргач ще бъде свързан с три други сгради с височина между 650 и 850 метра. Във вертикалния град ще има жилища, офиси, образователни институции, правителствени служби, места за развлечения.

Архитектите обещават екологичен начин на живот, за което освен "умните" системи за пестене на ресурси, ще помогнат 120 000 дървета и 2 милиона растения от над 150 вида. Те ще чистят въздуха, но и ще имат ролята на охладител за т.нар. ефект на топлинния остров - прегряването на градската среда. Възобновяемата енергия ще идва от няколко източника, включително вятър и слънце. Дронове ще разнасят доставки, а отпадъците трябва да са нулеви.