Вчера приключи годишната сесия на Общокитайското събрание на народните представители (ОСНП). На пресконференцията след края ѝ, в продължение на близо два часа премиерът Ли Къцян отговаряше на журналистически въпроси по редица теми като икономическото развитие на Китай, отварянето и сътрудничеството, демонстрирайки увереност, че страната ще успее да реализира годишните си цели за развитие.

Заради епидемията от новия коронавирус световната икономика спада, а развитието на китайската икономика също е изправено пред безпрецедентни предизвикателства и доста неясноти, коментира Радио Китай.

Отчитайки реалностите и принципите на икономическото развитие, в тазгодишния доклад за работата на правителството не бе поставена конкретната цел за ръста на БВП, а бе поставен акцент върху гарантирането на заетостта и основното жизнено ниво на гражданите, включително окончателното избавяне от бедността и реализирането на всеобхватното изграждане на общност със средно ниво на благосъстояние.

На пресконференцията премиерът представи мащабните мерки на правителството, с които то смята да осигури заетост, основното жизнено ниво на гражданите и функционирането на пазара. Той посочи, че правителството ще контролира „силата", „времето" и „политическо пространство" за тези мерки, и може своевременно да въведе нови при необходимост.

Ли Къцян отново подчерта, че Китай ще продължи да работи за изграждането на открита световна икономика и призовава за активно международно сътрудничество в тази насока.

Делът на Китай в глобалната икономика е около 30%, така че поддържането на стабилността на страната след епидемията е приноса към света. Пекин ще продължи да стимулира отварянето си към света и да увеличава сътрудничеството с останалите страни. Това, по думите на Ли Къцян, показва ангажимента на Китай за стимулиране възстановяването на световната икономика чрез неговото стабилно развитие и разширяване на отварянето.

Стремежът към сътрудничество и взаимна изгода е от полза за Китай, за останалите страни и за света. Обявените от правителството на тазгодишните сесии на ОСНП и НК на КНПКС серия мерки са в полза на китайските граждани и засилват увереността им за справяне с проблемите и предизвикателствата, както и за възстановяване на световната икономика.