"Фолксваген" заяви, че ще инвестира около 2 милиарда евро в две китайски компании в сектора на електрическите превозни средства, наричайки го „най-големият пазар в света“.

Германският автомобилен гигант заяви, че придобива 50-процентен дял от JAG - компанията-майка на държавната JAC Motors - и ще увеличи участието си в съвместното предприятие JAC Volkswagen от 50% на 75% за около 1 милиард евро, предава Канал3.

Освен това ще закупи 26-процентен дял от китайския доставчик на батерии Gotion High-Tech за 1,1 милиарда евро.

Китай, който съставлява 40% от продажбите на "Фолксваген", се превърна в най-големия автомобилен пазар в света през последните години, като Пекин многократно обеща да подкрепи индустрията за електрически превозни средства.

Китайското министерство на промишлеността заяви през декември, че страната се стреми към целта - едно от четири от всички продадени през 2025 г. превозни средства да бъдат хибриди или изцяло електрически превозни средства.

Продажбите в Китай започнаха да падат през 2018 г. и се понижиха още повече, когато пандемията от коронавирус парализира икономиката, но сега те се възстановяват, тъй като изглежда страната е поставила вируса под контрол и започва да премахва ограниченията за пътуванията и бизнеса.

Инвестицията в JAG е първата, при която германския автомобилен производител ще поеме „стратегическа роля в държавна компания“, заяви в изявление изпълнителният директор на "Фолксваген" China Стефан Веленщайн.