Общият индекс на цените на производител през април 2020 г. спада с 2.5 на сто спрямо предходния месец, съобщи Националният статистически институт. Намаление е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 3.9 на сто, в преработващата промишленост - с 2.2 на сто, и в добивната промишленост - с 1.1 на сто.

В преработващата промишленост по-ниски цени на производител се наблюдават при: обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи без косъм, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - по 0.8 на сто, и производството на изделия от каучук и пластмаси - с 0.6 на сто. По-голямо увеличение на цените е регистрирано при производството на химични продукти - с 1.7 на сто, при производството на напитки и при производството на основни метали - по 0.8 на сто.

Общият индекс на цените на производител през април 2020 г. намалява с 4.3 на сто в сравнение със същия месец на 2019 година. По-ниски цени са регистрирани в преработващата промишленост - с 6.2 на сто, и в добивната промишленост - с 4.8 на сто, а увеличение се наблюдава при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1.6 на сто.

По-значително намаление в преработващата промишленост е отчетено при: производството на основни метали - с 4.8 на сто, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 4.2 на сто, и при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 3.3 на сто. Повишение на цените се наблюдава при: производството на хранителни продукти - с 4.3 на сто, обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи, без косъм - с 3.9 на сто, и производството на тютюневи изделия - с 3.2 на сто.