Ликвидирането на бедността във всички райони на Китай до 2020 г. е една от ключовите цели на страната. До края на годината остават седем месеца. Дали Китай ще се справи с тази задача?
Според директора на Службата за борба с бедността и развитието към Държавния съвет Лиу Юнфу до май 2020 г. броят на бедните окръзи е намалял от 832 на 52, предава радио Китай.

През 2012 г. от Службата определиха 592 ключови бедни окръга, върху които да се насочат усилията за борба с бедността, като изброиха и още 680, които се намират в 14-те „бедни района" на страната. За да бъде изваден от списъка, по-малко от 2% от населението на съответния окръг трябва да живее под прага на бедността. За по-слабо развитите западни райони те трябва да са 3%.

През 2016 г. 28 окръга бяха избавени от бедността, с което Китай за първи път от повече от 30 години съкрати списъка на най-бедните райони.

Тези 52 окръга, които включват 1 113 бедни села, се намират предимно в западните части на страната. За да гарантира, че те ще излязат от списъка на бедните райони, се предвижда да се гарантира на жителите им достъп до образование, основни здравни услуги, жилища и питейна вода. Ще бъдат изпратени и експерти и консултанти, които да помогнат на земеделците да увеличат добива и качеството. В предприятията, които възстановяват производството, ще бъде дадено предимство на работниците от бедните райони. Тази година Китай ще отпусне и 146,1 милиарда юана (20,6 милиарда щатски долара) за борбата с бедността. В същото време ще засили надзора върху използването на финансовите средства и плановете за прилагане на мерките за ликвидиране на бедността в тези 52 окръга.