КЕВР определя колко да струва според нужните приходи и разходи на дружествата и затова има разлика в процентите

От 1 юли средно цената на тока за домакинствата в България ще бъде намалена с 0,55%, съобщи председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов на онлайн брифинг.

За Западна и Североизточна България цената на тока за домакинствата и за малкия бизнес ще бъде намалена. За клиентите на ЧЕЗ поевтиняването е с 0,45 на сто. В предложението си за цени дружеството поиска драстично поскъпване на нощната енергия от 70%, а като цяло получава поевтиняване на доставките си за регулирания пазар.

Увеличение на цените бяха поискали и от “Енерго-Про”. И домакинствата, и малкият бизнес, които са към това дружество обаче, ще получават тока на цени, с 1,69% по-ниски, отколкото са сега.

Единствено при потребителите на ЕВН в Югоизточна България ще има едва забележимо увеличение от 0,15 процента.

Експертите на комисията предлагат цените на база на анализи и сметки за необходимите приходи и разходи на дружествата и затова се получават разлики в процентите на увеличение и намаление, обясниха от КЕВР. Комисията вече оповести доклада за цени по веригата от централите до контакта за регулирания пазар. На него до 1 октомври ще бъде и малкият бизнес. След тази дата и след приемане на промени в енергийния закон се очаква близо 300 хил. малки фирми да купуват тока от свободния пазар, а на регулирания да останат само домакинствата.

За регулирания пазар НЕК ще купува ток от АЕЦ “Козлодуй” и от вецовете си на регулирани цени. Цената на атомния ток е определена от КЕВР на 54,77 лв. за мегаватчас без ДДС, което е увеличение с 1,58 на сто. Цената на еленергията на големите вецове е 85,01 лв. за мвтч, или увеличението е с над 17%.

НЕК по закон е задължена да изкупува тока на американските централи, на веитата и на топлофикациите. Така се прави миксът на еленергия за регулирания пазар. Покупната цена е 133,16 лв., а тази, на която ще продава тока на електроразпределителните дружества, е 88,16 лв. без ДДС. Разликата се поема от фонда “Сигурност на електроенергийната система”.

Цената на газа

надолу с нови 9%

Тези на парното през юни няма да се

променят, намалението цената на синьото

гориво ще се калкулира през юли

С 9,04% да поевтинее природният газ от 1 юни спрямо цената за май, реши Комисията за енергийно и водно регулиране. Намалението бе съобщено на брифинг от председателя на КЕВР Иван Иванов.

Първото предложение на “Булгаргаз” бе за поевтиняване с 1,7 на сто, но в последния ден на май компанията поправи предложението си на 9,04 на сто, като отрази актуалните промени на газовите хъбове в Европа.

В цифри утвърдената цена е 20,33 лв. за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). В сравнение с действащата цена за май, която беше 22,35 лв. за мвтч,  намалението е с 2,02 лв.

Това е поредното поевтиняване на газа от 5 август миналата година. То се дължи на промяната в договора между “Булгаргаз” и “Газпром експорт”, в която по-голяма тежест имат цените на газовите борси в Европа.

Председателят на КЕВР съобщи още, че няма да се променят от днес цените на парното и на тока, който произвеждат топлофикациите. Досега при намаление с над 5 на сто на цената на газа това се отразяваше и при топлинната енергия, както при тока.

Иванов заяви, че процедурата за промяна на цените на парното трае 20-25 дни и ако те бъдат променени, новите тарифи ще действа за 5 или за 10 дни.

“Регулаторът няма да допусне потребителите на топлинна енергия да бъдат ощетени и ще отрази намалената с 9% цена на природния газ в годишното си ценово решение за топлинната енергия, което предстои да бъде прието на 1 юли”, заяви на онлайн брифинга председателят на КЕВР.

Междувременно в средата на май “Булгаргаз” оповести прогнозата си за цената на газа от 1 юли. Тя е 20,42 лв. за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Само че в тази прогноза не са отчетени промените, които намалиха цената на газа с 9%. Това предстои.