Атинският ежедневник "Катимерини" съобщава, че целогодишните хотели в големите градове в Гърция остават затворени, въпреки че от вчера им е разрешено да възобновят дейността си след затварянето им през март заради епидемията от новия коронавирус. Хотелиерите изчакват първо да се отворят границите от 15 юни за посетителите от 29 страни, за да решат какви ще бъдат следващите им действия.

"Горчиво вдигане на завесата за хотелите" е заглавието и в солунското издание "Типос Тесалоникис". Вестникът пише, че едва 40 процента от леглата в целогодишните хотели в града са отворени за гости в първия ден след отмяната на забраната за дейността на хотелите. Хотелиерите, които все пак са успели да отворят, са положили неимоверни условия в много кратки срокове да отговорят на изискванията за санитарните мерки, които се изискват от държавата.

"Катимерини" публикува карта с 24-те блока, които Анкара е определила за проучвания за залежи на въглеводороди в зоната в Средиземно море, за която претендира по силата на меморандума, който подписа с Либия през ноември миналата година. Блоковете достигат непосредствено до гръцките териториални води на 6 морски мили от островите Родос, Карпатос, Касос и Крит. Атина е отправила официален протест пред турския посланик, защото смята, че действията на Турция нарушават гръцкия континентален шелф. Гръцкият външен министър Никос Дендиас е заявил, че "Гърция беше и остава напълно подготвена да посрещне тази провокация, ако Турция реши в крайна сметка да я реализира".

"Катимерини" съобщава още, че археологическите разкопки в Гърция през тази година ще се провеждат с дистанция, дезинфектанти и без участието на студенти от чуждестранни университети.

Опозиционният вестник "Авги" критикува правителството, че от 1 юни над 11 хиляди бежанци и чуждестранни граждани, на които е предоставено убежище, ще останат без покрив над главата. Вчера министърът на миграцията и убежището Нотис Митаракис обяви, че от 1 юни започва постепенното извеждане на бежанците от държавните структури за настаняване и наетите за целта хотели и апартаменти. Определеният за това срок беше през април, но беше удължен заради пандемията от коронавируса. "Авги" определя тази стъпка като "срам" и пише, че освен че остават без подслон, стотици деца-бежанци ще бъдат принудени да напуснат училище. Опозиционното издание пише, че министърът отговаря на ксенофобските рефлекси в обществото и оставя хиляди семейства по площадите на градовете. /Петър Къдрев/

/ПК/