Германското правителство потвърди днес, че възнамерява да отмени предупрежденията си за пътуване за 31 европейски страни на 15 юни, след като през март наложи ограничения с цел пресичане на разпространението на новия коронавирус, предаде ДПА.

Освен за останалите 26 държави от Европейския съюз предупрежденията, които се планира да бъдат отменени, се отнасят за Великобритания и четирите нечленуващи в ЕС страни от Шенгенската зона - Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн, показва документ, одобрен на правителствено заседание.

Очаква се предупрежденията, въведени на 17 март за всички страни по света, да бъдат заменени от съвети за това как пресичащите границите пътници могат да осигурят своята безопасност и указания за това кои региони са по-безопасни за посещение от други, допълва БТА.

В документа се уточнява, че предупрежденията за пътуване могат да бъдат въведени отново в зависимост от броя на новозаразените в тези страни.

Туристическата индустрия настоява правителството да отмени предупрежденията за пътуване преди летния сезон, който е доста важен за много икономики.

Решението все пак се нуждае от окончателното одобрение на правителството, което се очаква в следващите две седмици.