Добивите от пшеница в Добричка област тази година ще бъдат с около 30-40 % по-малко, разорани ще бъдат около 250-300 000 дка, жътвата ще започне по-рано - през последната 10-дневка на юни - съобщи проф. Иван Киряков, директор на дирекция „Зърнено-житни и бобови култури” на традиционния Ден на отворените врати, посветен на зърнено-житните култури, организиран от Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево. Средният добив от декар в Добруджа, според него, няма да надхвърли 400 килограма. Някои производителии просто са изоставили посевите, тъй като и при разораването има разходи – каза още проф. Киряков. Ще има и добиви от по 50 до 150 кг от дка при около 30 процента от площите. При някои земеделски производители в крайморска Добруджа състоянието на реколтата е направо драматично – в района на селата Белгун, Било и Септемврийци на кв. м имало по 5-6 класа и то празни..

Според доц. д-р Галина Михова за сегашното състояние на пщениците в Добричкия регион има и други причини, които тя определя като грешки при сеитбата. „По-голяма част от пшеницата беше засята след оптималния агротехнологичен срок, подцени се размера на връхлетялата ни суша, излишно бяха вкарани огромни количества азотни торове. Няма да бъдат изхлранени класовете, ще има висок процент на стерилност” – добави тя.

Според учените он Добруджанския земеделски институт трябва да се използва българската селекция сортове, устойчиви на студ и суша, което производителите засега не правят.

Състоянието на слънчогледа е добро, почти е осигурена влагата за вегетация. Проблем е появилата се мана по него. Причината, според селекционера Галин Георгиев, е нарушения сеитбооброт.